Een lymfoscintigrafie is een beeldonderzoek dat toelaat het lymfetransport via de lymfevaten in beeld te brengen. Zowel het fysiologische (= normale) lymfetransport, als het transport langs eventuele alternatieve wegen en lymfeklieren kunnen we op die manier bestuderen.
Hiervoor spuiten we een licht radioactieve stof onderhuids in, meestal via de voeten of de handen. Daarna brengen we met een camera het lymfestelsel in beeld.
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 2u30. Daarvan ligt u zo’n 1u30 op de onderzoekstafel. Blijf tijdens het onderzoek zo goed mogelijk stil liggen, tenzij de arts of verpleegkundige u vraagt een specifieke oefening uit te voeren.
Het onderzoek gebeurt in 2 delen, onderverdeeld in verschillende fasen, en van elkaar gescheiden door een uur pauze waarin u gevraagd wordt een lichte of matige inspanning te leveren (bijvoorbeeld wandelen op normaal tempo of samenknijpen van een stressbal).
De resultaten worden bezorgd aan uw behandelende arts. Hij of zij bespreekt ze met u.
Voor het uitvoeren van het onderzoek wordt er onderhuids een licht radioactieve stof ingespoten, meestal via de voeten of de handen. Dit kan gevoelig zijn. Er zijn vrijwel geen bijwerkingen. Bij dit onderzoek wordt geen radiologisch contrastmiddel gebruikt.