Lyme artritis

Wat is Lyme artritis?

Lyme artritis is een gewrichtsontsteking die door de bacterie Borrelia burgdorferi veroorzaakt wordt. Deze bacterie kan via een tekenbeet (van de lxodes ricinus) worden overgedragen en de ziekte van Lyme veroorzaken.

  • Ongeveer 1 op de 5 teken is besmet met Borrelia burgdorferi.
  • Ongeveer 1 op de 50 tekenbeten veroorzaken de ziekte van Lyme.
     

De ziekte van Lyme kan verschillende klachten veroorzaken en de huid, het hart, de ogen, gewrichten of het zenuwstelsel aantasten. De gewrichtsontstekingen die bij de ziekte van Lyme veel voorkomen, noemen we Lyme artritis.

Wat zijn de symptomen? 

  • Rode huiduitslag op de plek van de tekenbeet (erythema migrans) voorafgaand (meestal enkele maanden eerder) aan de gewrichtsklachten
  • Opgezwollen gewrichten (meestal ontsteking van de knie)
  • Beperkte beweging van aangedane gewricht(en)

Bij twee op de drie patiënten gaat de ontsteking na een aantal dagen tot weken vanzelf over, en keert ze na een periode zonder klachten weer terug. De frequentie en duur van de periodes met klachten

Hoe wordt Lyme artritis vastgesteld (diagnose) en behandeld?

VAN DIAGNOSE TOT OPVOLGING

Diagnose

Bij symptomen van een gewrichtsontsteking onderzoekt je arts of er sprake is van Lyme artritis. Het vermoeden op Lyme artritis kan bevestigd worden met een bloedonderzoek en/of een onderzoek van de synoviale vloeistof (vloeistof uit de gezwollen gewrichten).

Behandeling

80% van de patiënten met Lyme artritis is volledig genezen na 1-2 behandelingen met antibiotica. Bij de andere patiënten is een bijkomende behandeling met reumamedicatie nodig. 

Meer info?

Laatst aangepast: 08 december 2020
Auteur(s): Team kinderreumatologie