Longrevalidatie
In het UZA kan je terecht om te revalideren van aandoeningen aan de longen zoals chronisch obstructief longlijden (COPD), astma, interstitieel longlijden en mucoviscidose.
De longrevalidatie is een samenwerking tussen de diensten longziekten en fysische geneeskunde en revalidatie.
Waarom longrevalidatie?
Chronische longaandoeningen gaan vaak gepaard met een slechte(re) fysieke conditie door de gedaalde longfunctie en verminderde spierkracht. Het revalidatieprogramma komt aan deze klachten tegemoet en zet in op het terug beter functioneren in het dagelijks leven en ook het omgaan met je ziekte.
Doelen van longrevalidatie
Longrevalidatie beoogt vooral positieve effecten op lange termijn zoals:
- Verbeteren van de conditie
- Verminderen van kortademigheid
- Gezondere voedings- en levensstijl
- Hernemen sociale contacten
- Verbeteren zelfredzaamheid en dagelijks functioneren
- Optimalisering therapie en gebruik medicatie
- Leren omgaan met de klachten veroorzaakt door uw longaandoening
Tijdens je revalidatie kom je in contact met een team van therapeuten uit verschillende disciplines. Volgende onderdelen komen aan bod om verbetering in je dagelijks functioneren te verwezenlijken:
- Conditie- en krachttraining
- Aanpassingen dagelijkse activiteiten
- Advies over hulpmiddelen
- Ademhalingstechnieken
- Psychosociale aspecten
- Voedingsadvies
- Medicatiegebruik
- Rookstop
Programma
Na enkele screeningstesten zoals o.a. een longfunctiemeting (spirometrie) en een inspanningstest wordt een persoonlijk trainingsprogramma opgesteld. In samenspraak met de longarts kom je 2 tot 3 keer per week naar het UZA voor je revalidatie.
Bij aanvang van het revalidatieprogramma volgt ook een kennismakingsgesprek met de ergotherapeut en psycholoog. Samen met de ergotherapeut ga je gericht aan het werk om je levenskwaliteit te behouden of te verbeteren. Na 3 en 6 maanden wordt er telkens een evaluatie opgemaakt. Op het einde van deze periode bekijkt de longarts samen met jou de mogelijkheden om op lange termijn de positieve effecten van revalidatie te behouden.
Starten met longrevalidatie?
Heb je interesse om deel te nemen aan de longrevalidatie? Bespreek zeker met je behandelend longarts of je in aanmerking komt.
Heb je verder nog vragen? Voor meer informatie kan je terecht bij het team longrevalidatie via respiratoire [dot] revalidatie [at] uza [dot] be of tel. +32 3 3 821 46 93.