Liesbreukoperatie bij kinderen

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in het lieskanaal, te herkennen aan een zwelling in de lies of de balzak. De zwelling is te zien bij verhoging van de druk in de buik (wenen, rechtstaan, hoesten, …). Een liesbreuk bij kinderen is een aangeboren afwijking die vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes. 

Hoe ontstaat een liesbreuk?

  • Bij jongens: Een liesbreuk ontstaat wanneer het buikvlies dat zich rond de testikel en zaadstreng bevindt niet verdwijnt en er een open verbinding blijft bestaan met de buikholte.
  • Bij meisjes: Een liesbreuk ontstaat wanneer het buikvlies dat zich rond het ligament van de baarmoeder bevindt, niet verdwijnt en er een open verbinding blijft bestaan met de buikholte.

Moet een liesbreuk altijd geopereerd worden?

Een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf: ze kan langzaam ook in grootte toenemen. Als de darm in de breuk gekneld raakt, kan er een medische urgentie ontstaan. Daarom wordt een liesbreuk bij kinderen altijd geopereerd.

Hoe verloopt een liesbreukoperatie?

Tijdens de ingreep wordt de uitstulping van het buikvlies via een kleine snee in de lies verwijderd. Het gaatje wordt dan dichtgemaakt. Soms kan dit met een kijkoperatie gebeuren. 

  • Als het kind 3 jaar maand of ouder is, kan de liesbreukoperatie gebeuren in het dagziekenhuis. 
  • Normaal heeft uw kind na de ingreep niet langer dan 48u last van een lichte temperatuursverhoging en wat ongemak.
Laatst aangepast: 19 januari 2021
Auteur(s): Team abdominale heelkunde