LEEP conisatie is tegenwoordig de meest gebruikte techniek om afwijkende baarmoederhalscellen te behandelen. Met een metalen lusje wordt het topje van de baarmoederhals met de zone afwijkende cellen verwijderd. Deze ‘simpele’ techniek is minder invasief dan scherpe conisatie en biedt het voordeel dat het afgenomen fragmentje onderzocht kan worden.
De behandeling kan ambulant op de raadpleging of in het dagziekenhuis gebeuren. De behandeling zelf duurt slechts enkele minuten. De voorbereiding neemt iets meer tijd in beslag omdat we eerst een speculum (hetzelfde instrumentje dat bij een gewoon uitstrijkje in de schede wordt gebracht) plaatsen om de baarmoederhals in zicht te brengen, en vervolgens met een zeer fijn naaldje wat plaatselijke verdoving aanbrengen die we een minuutje laten inwerken.
Het is een pijnloze ingreep. Wel kunt u een licht ‘menstruatieachtig’ gevoel ervaren.
Het afgenomen weefselfragment wordt door de patholoog in stukjes gesneden en onderzocht. Hij beoordeelt of alle afwijkende zones zijn verwijderd. Uw arts zal met u een vervolgafspraak inplannen om de resultaten te bespreken.
Na de behandeling blijft het belangrijk dat u zich laat opvolgen. Zes maanden na de conisatie volgt een controle uitstrijkje met HPV-bepaling. Dit om na te gaan of de HPV infectie verdwenen is en het uitstrijkje genormaliseerd is.
HPV kan ook na een behandeling blijven bestaan of u kunt opnieuw worden geïnfecteerd. Bij blijvende aanwezigheid van HPV kunnen uiteraard ook de dysplastische cellen terugkeren. Nauwe opvolging blijft in dat geval belangrijk.
Bij de meerderheid van de patiënten verdwijnt het HPV dat zich in de afwijkende cellen heeft genesteld met de conisatie. Ongeveer 30% blijft HPV zes maanden na een behandeling positief en 10% blijft drager na achttien maanden. Een tweede behandeling is nodig bij 5 - 8% van de vrouwen. Het nut van vaccinatie net voor/na de behandeling zal eveneens met u besproken worden.
De LEEP conisatie verwijdert slechts een klein stukje van de baarmoederhals en heeft geen negatieve gevolgen op een toekomstige zwangerschap of vroeggeboorte.