Laryngomalacie

Wat is laryngomalacie?

Bij baby’s met laryngomalacie is het strottenhoofd (de larynx) slapper dan normaal. Hierdoor zal de luchtweg gedeeltelijk dichtklappen bij het inademen en ontstaat een hoorbare of piepende ademhaling (ook wel stridor genoemd). Bij toenemende inspanning, zoals tijdens het huilen of tijdens de voeding, kan de stridor luider worden. 

Baby’s kunnen drinken en ademen tegelijkertijd. Wanneer de ademhaling bemoeilijkt is, loopt vaak ook het drinken moeilijk. De baby moet dan vaak stoppen met drinken om op adem te komen of gaat zich verslikken tijdens het drinken. Hierdoor is het mogelijk dat je baby minder goed groeit of weinig bijkomt in gewicht. 

Sommige baby’s met laryngomalacie hebben problemen met de ademhaling tijdens de slaap. Dit kan dan gepaard gaan met ademstops of zuurstoftekort tijdens de slaap. 

Bij vermoeden van laryngomalacie zal je baby door de behandelende arts verwezen worden voor een verdere oppuntstelling. 

Zorgtraject in het UZA

Van diagnose tot behandeling en opvolging

Hoe wordt laryngomalacie vastgesteld?

De diagnose laryngomalacie kan gesteld worden met een anamnese en aanvullend onderzoek. 
 
De neus-keel-oorarts zal een volledig onderzoek van de neus-keelholte uitvoeren en in de meeste gevallen nog twee aanvullende onderzoeken plannen om de diagnose van laryngomalacie te bevestigen en de ernst te bepalen. Deze twee onderzoeken zijn: 
Als de baby veel problemen heeft met de voeding kan ook een advies worden gevraagd van de logopediste.
 

Hoe wordt laryngomalacie behandeld?

Als de diagnose van laryngomalacie wordt bevestigd, zal de arts de behandelingsmogelijkheden met jou bespreken.

Milde laryngomalacie

Bij milde vormen kan een spontane verbetering worden verwacht en groeit het kind er meestal uit. Tussen de leeftijd van 1 en 2 jaar hebben de meeste kinderen geen hinder meer en zal je kind verder opgevolgd worden door de kinderarts.

Ernstige laryngomalacie

Bij kinderen met ernstigere laryngomalacie kan een heelkundige behandeling (supraglottoplastie) of CPAP therapie aangewezen zijn. 

Bij welke artsen kan ik terecht?
Kliniekhoofd NKO & hoofd-halsheelkunde
Staflid NKO & hoofd-halsheelkunde
Laatst aangepast: 14 december 2021