Lactose-ademtest

Wat is een lactose-ademtest?

Met een lactose-ademtest gaan we de hoeveelheid waterstofgas in uw adem na en kunnen we lactose-malabsorptie opsporen.

Wat is lactose-malabsorptie?

Lactose of melksuiker wordt in de darm afgebroken door het enzym lactase. Sommige mensen hebben een tekort aan dit enzym waardoor lactose onvoldoende opgenomen kan worden in de darm (lactose-malabsorptie). De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht, waar het door darmbacteriën omgezet wordt in irriterende gassen en zuren, die voor buikpijn, winderigheid en diarree kunnen zorgen.

Waterstofgas is een van de gassen die vrijkomt bij de vergisting van lactose in de dikke darm. Dit gas wordt opgenomen in het bloed en via de longen weer uitgeademd. Het is in de uitgeademde lucht dat we dit gas kunnen meten en dus lactose-malabsorptie kunnen opsporen.

Hoe gaat de test in zijn werk?

Voorbereiding op het onderzoek

  • Uw kind moet nuchter zijn, dit wil zeggen dat uw kind ’s morgens niet mag eten of drinken.
  • Uw kind poetst bij voorkeur zijn of haar tanden niet. Dit kan het resultaat beïnvloeden.
  • Uw kind mag 4 weken voor het onderzoek geen antibiotica genomen hebben, deze kunnen namelijk de bacteriën in de darmen verstoren en maken de test onbetrouwbaar.
  • De test duurt 4 uur. U neemt dus best iets mee om de tijd door te brengen (boek, tekengerief, spelletje, tablet …).

Het onderzoek

Uw kind blaast een eerste keer in een buisje. We gaan in de uitgeademde lucht de hoeveelheid waterstof na. Daarna krijgt uw kind een drankje met lactose (1 beker) en moet hij/zij op geregelde tijdstippen in het buisje blazen (elke 30 minuten). Als de lactose niet goed verteert, zal het waterstofgehalte in de uitgeademde lucht toenemen.

De test duurt gemiddeld 4 uur en moet in rust worden uitgevoerd (geen fysieke inspanning). Uw kind mag uiteraard wel even rechtstaan, naar het toilet gaan, lezen, tekenen of rustig een spelletje spelen. Er is ook een TV met kinderprogrammatie voorzien in het onderzoekslokaal.

Welke nevenwerkingen zijn er?

Bij een slechte vertering van lactose kan uw kind tijdens en na het onderzoek last hebben van buikpijn, winderigheid en/of diarree. Vermeld dit zeker. De klachten verdwijnen meestal in de loop van de dag.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag uw kind opnieuw eten en drinken.

De verwerking en analyse van de resultaten neemt enkele dagen in beslag. We bezorgen het resultaat aan de arts die het onderzoek aanvroeg. Als de test een lactose-intolerantie aantoont, zullen we een lactose-arm dieet voorstellen dat jullie samen met de diëtiste opstarten.


Laatst aangepast: 12 april 2024
Auteur(s): Team gastro-enterologie kinderen