Het hart heeft 4 hartkleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar in één richting stroomt doorheen het hart:
Bij een klepaandoening sluit een hartklep niet goed af of opent de klep niet naar behoren. Meestal komen klepziekten voor in de linker harthelft, bij de mitralisklep en de aortaklep.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: medicijnen, openhartoperatie of niet-chirurgische ingreep.
Hartklepafwijkingen kunnen verschillende oorzaken hebben:
Iets minder dan 1% van alle baby's heeft een aangeboren hartafwijking. Bij ongeveer 40% van hen is de ernst van de afwijking beperkt en zal er geen chirurgische ingreep nodig zijn. Jaarlijks worden er ook een duizendtal kinderen geboren met een hartafwijking die wel operatief behandeld moet worden. Bij sommige baby's zijn de klepblaadjes met elkaar vergroeid of zijn ze te klein of te groot.
Naarmate we ouder worden, neemt de soepelheid van de kleppen af door verkalking (of calcificatie). De kleppen worden harder en kunnen zelfs krimpen. Dit verkalkingsverschijnsel noemen we sclerose.
Als u last hebt van één of meer van deze symptomen, moet u zo snel mogelijk naar het ziekenhuis of uw huisarts.
De cardioloog kan duidelijkheid krijgen over de aard en de ernst van een klepafwijking op basis van een:
Als de klepafwijking niet te ernstig is, kunnen medicijnen volstaan om te zorgen dat de hartspier minder belast wordt. Vaak schrijft de arts ook antistollingsmiddelen voor om klontervorming te voorkomen.
Heel soms kan de vernauwde klep (klepstenose) opengemaakt worden via ballondilatatie, zonder heelkundige ingreep. Meestal gaat het dan om vernauwingen van de mitralis- en de aortaklep, soms ook om de pulmonalisklep. Er wordt dan een ballonnetje via de bloedvaten tot in het hart geschoven en vervolgens opgeblazen ter hoogte van de vernauwde klep zodat deze wijder wordt gemaakt.
Bij ernstige klepafwijkingen of degenererende kleppen kan een open klepoperatie noodzakelijk zijn. Omdat een openhartoperatie een zware ingreep is, wordt eerst uw algemene conditie bekeken.
Soms is het ook mogelijk om zonder een openhartoperatie via een prik in de slagader, in het been of in de schouder, een nieuwe hartklep in te planten (percutane hartklepimplantatie of aortaklepvervanging via katheter: TAVI).
Soms zal de arts u voorstellen om deel te nemen aan het cardiale revalidatieprogramma.