Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Bij kunstmatige inseminatie (intra-uteriene inseminatie of IUI) wordt het zaad – van de eigen partner of van een donor – via een fijn buisje (katheter) in de baarmoeder van de vrouw gebracht. Vooraf worden in het laboratorium de beste, meest beweeglijke zaadcellen uit het sperma afgezonderd.

Kunstmatige inseminatie is een eenvoudige en pijnloze techniek, die slechts enkele minuten duurt, waarbij zowel eigen als donorsperma gebruikt kan worden. Complicaties na IUI zijn eerder ongewoon. Mogelijke reacties zijn krampen, licht bloedverlies en vaginale afscheiding.

Kunstmatige inseminatie met eigen sperma (KIE)

Een intra-uteriene inseminatie met eigen sperma wordt o.a. aangewend bij verminderde zaadkwaliteit, een te laag aantal zaadcellen, een ontoereikende kwaliteit van het baarmoederhalsslijmvlies, de aanmaak van antilichamen tegen sperma of bij koppels met onverklaarde verminderde vruchtbaarheid.

Er wordt gebruik gemaakt van een vers spermastaal dat op de dag van de inseminatie door de partner wordt aangemaakt (bij voorkeur in het UZA). Het sperma wordt gecapaciteerd (voor selectie van de meest beweeglijke en beste zaadcellen) omdat het voorbij het baarmoederhalsslijm – waar dit normaal gebeurt – wordt gebracht. Via een gynaecologisch onderzoek brengen we met een fijne katheter (een dun buisje) het ’gewassen’ sperma hoog in de baarmoeder rond het ogenblik van de eisprong.

In deze brochure vindt u meer informatie over hoe u zich als man het best op de inseminatie voorbereidt.

Kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID)

Donorsperma is aangewezen in geval van totale afwezigheid van zaadcellen (azoöspermie), te weinig bruikbare zaadcellen of wanneer de man drager is van een belangrijke erfelijke aandoening. Daarnaast kunnen ook lesbische koppels of alleenstaande vrouwen beroep doen op donorsperma.

Bij een aanvraag naar gebruik van donormateriaal zal altijd eerst een advies van de psychologe gevraagd worden. Bij donorinseminatie wordt steeds gebruikt gemaakt van ingevroren sperma uit de spermabank.

Meer informatie over de procedure, de kans op succes en nuttige tips vindt u in de brochure over Intra-uteriene inseminatie (IUI).

Deze informatie werd laatst aangepast op dinsdag 24 november 2020 - 16:11
Auteur(s): Team