Intra-uteriene groeirestrictie (IUGR)

We spreken van intra-uteriene groeirestrictie (IUGR) als de baby in de buik minder groeit dan verwacht mag worden.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaken van IUGR kunnen zeer verscheiden zijn:

  • problemen bij de baby zelf, zoals bepaalde aangeboren afwijkingen
  • problemen in de werking van de moederkoek waardoor de baby minder voeding krijgt.

IUGR wordt vaak gezien samen met bijvoorbeeld bloeddrukproblemen tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de symptomen?

Meestal merkt u zelf niet zoveel van de IUGR. Misschien heeft u de indruk dat uw buikje wat minder groot is dan verwacht, maar dat hoeft zeker zo niet te zijn.

De diagnose wordt bijna altijd met een echografie gesteld.

Wat zijn de gevolgen?

Baby’tjes die minder goed groeien en met een lager geboortegewicht geboren worden, hebben meer kans op problemen met de groei en de ontwikkeling later. Dit kan tot op volwassen leeftijd problemen geven.

Hoe wordt IUGR behandeld?

Spijtig genoeg bestaat er nog geen goed uitgewerkte behandeling om baby’tjes in de buik te doen groeien. Wanneer uw gynaecoloog een IUGR vaststelt, zal hij u naar het UZA doorverwijzen voor verder onderzoek.

  • We voeren een zeer uitgebreide echografie uit om te kijken of er zeker geen aangeboren afwijkingen zijn die de verminderde groei kunnen verklaren.
  • Als de groeivertraging zeer vroegtijdig optreedt of zeer ernstig is, proberen we met een vruchtwateronderzoek ook een erfelijke, genetische, oorzaak op te sporen.
  • Met een Doppleronderzoek testen we uitgebreid de conditie van de baby.
  • We testen de bloedvaten van de moeder die de moederkoek moeten voorzien van zuurstof en voeding (arteria uterina).
  • Vervolgens zullen we zien hoe de bloedstroom tussen de moederkoek en de baby verloopt, in de zogenaamde arteria umbillicalis, en gaan we kijken hoe het zit met de bloedcirculatie van de baby naar de belangrijkste organen toe.

Op basis van de onderzoeken zullen we met een computerprogramma trachten in te schatten wat de prognose voor de baby is en afwegen of de baby het best geboren wordt of dat we beter nog een beetje wachten.

Als we inschatten dat de baby best wat te vroeg geboren wordt, zullen we de baby voorbereiden op een vroeggeboorte met corticosteroïden en magnesium, zoals bij elke vroeggeboorte.

Wanneer de baby nog een tijd in de buik kan blijven, zullen we de baby verder monitoren met cardiotocografie. Specifiek bij een intra-uteriene groeirestrictie (IUGR) gebruiken we in het UZA een heel speciale techniek van cardiotocografie, waarbij de zogenaamde korte termijn variabiliteit door een computerprogramma wordt berekend. Dat is een zeer goeie maat om de conditie van de baby voor de geboorte te meten. Wanneer de baby uiteindelijk toch moet worden opgevangen, zal u vaak eerst nog een gesprek hebben met de neonatoloog (de kinderspecialist) om samen te bespreken wat de vooruitzichten en risico’s zijn en hoe we de baby best samen gaan opvangen.

Hoe kunt u IUGR vermijden?

U kunt stoppen met roken om verminderde groei bij uw baby te vermijden.

Verder kunt u tijdens een volgende zwangerschap dezelfde testen laten doen als bij pre-eclampsie, namelijk een Doppleronderzoek en eventuele labotesten op uw bloed. U kunt eventueel ook een lage dosis aspirine en supplementen zoals arginine en calcium beginnen nemen.

Laatst aangepast: 07 Mei 2019
Auteur(s): Team gynaecologie