Insectengifallergie

In totaal is ongeveer 4 procent van de bevolking allergisch aan het gif van wespen, bijen of hommels.

Oorzaken van insectengifallergie

Het is het gif dat de wesp of bij inspuit wanneer ze steekt, dat de allergische reactie uitlokt.

Symptomen van insectengifallergie

Bij een allergische reactie treedt meestal eerst lokale roodheid op die zich snel kan ontwikkelen tot veralgemeende netelroos. Wanneer de reactie verder evolueert, krijgt u last van ademhalingsproblemen, bloeddrukdaling, braken en diarree, bewustzijnsverlies. Reacties met de dood als gevolg zijn zeldzaam, maar komen voor.

Onderzoeken van insectengifallergie

Een eenvoudige bloedtest en huidtest kan uitsluitsel bieden of een insect wel degelijk de oorzaak is van de allergische reactie. Via een huidtest dient de arts een minieme dosis van het gif toe. Voorzichtigheid is de boodschap, want sommige patiënten kunnen hier ernstig op reageren. Daarom kiest de arts bij een te hoog risico ook soms voor een basofielenactivatietest. Dit is een bijzondere bloedtest die enkel in gespecialiseerde centra beschikbaar is.

Behandeling van insectengifallergie

In de meest ernstige gevallen van deze allergie moet de patiënt een hyposensibilisatiekuur of immunotherapie ondergaan. Bij deze therapie maakt de arts de patiënt ongevoelig voor het allergeen, net door het allergeen toe te dienen. De behandeling is uiterst doeltreffend en kan levensreddend zijn.

Deze informatie werd laatst aangepast op maandag 07 Mei 2018 - 13:05
Auteur(s): Team