IgA-nefropathie (ziekte van Berger)

Wat is IgA nefropathie?

IgA-nefropathie (of ziekte van Berger) is een zeldzame auto-immuunziekte die een ontsteking van de nieren veroorzaakt (glomerulonefritis) en geleidelijk tot blijvende nierschade (nierinsufficiëntie of nierfalen) kan leiden.

De ziekte treft jaarlijks ongeveer 3 personen per 100.000. De ernst van de ziekte kan variëren van zeer mild tot zeer ernstig.

Wat zijn de oorzaken?

IgA-nefropathie is een auto-immuunziekte. Ze ontstaat door een opstapeling van het antilichaam immuunglobuline A (IgA) in de nieren.

De ziekte kan op elke leeftijd ontstaan, maar de oorzaak is nog grotendeels onbekend.

Wat zijn de symptomen?

  • De ziekte geeft niet altijd klachten.
  • Sommige patiënten ervaren (periodes van) pijn in de nierstreken en/of bloed in de urine.
  • Bij andere patiënten treedt geleidelijk blijvende nierschade (nierfalen/nierinsufficiëntie) op met bijhorende klachten.

Hoe wordt de ziekte vastgesteld (diagnose) en behandeld?

Diagnose, behandeling en opvolging

Diagnose

Omdat de ziekte niet altijd klachten geeft, wordt ze vaak toevallig ontdekt via routine bloed- en urinetesten op het werk of bij de huisarts. Bij vermoeden van Ig A nefropathie is een nierbiopsie nodig om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

Er bestaat momenteel geen behandeling om de ziekte te genezen, maar verschillende geneesmiddelen kunnen het verloop van de ziekte wel vertragen:

  • Bloeddrukverlagers
  • (Soms) medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken (immuunsuppressiva).

Bij milde vormen van de ziekte - zonder evolutie naar nierschade (nierinsufficiëntie) - is de prognose uitstekend. Bij evolutie naar nierfalen is nierdialyse of een niertransplantatie nodig.

Opvolging

Je wordt meestal levenslang opgevolgd bij een nierspecialist (nefroloog).

Klinische studies

Op de dienst nierziekten loopt momenteel een klinische studie naar IgA nefropathie. Als je in aanmerking komt voor de studie, zal je behandelend arts je hierover informeren. Lees hier meer over klinische studies in het UZA.

Laatst aangepast: 16 september 2020
Auteur(s): Team nierziekten