Hysterectomie

Wat is een hysterectomie?

Een hysterectomie is een ingreep waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Soms worden ook de eierstokken mee verwijderd.

Waarvoor dient een hysterectomie?

Met een hysterectomie kunnen bloedingen, myomen of adenomyose definitief behandeld worden. Wel is het niet meer mogelijk nog zwanger te worden. Alternatieve behandelingen zijn:

  • Endometriumresectie: verwijdering/vernietiging van het baarmoederslijmvlies
  • Myomectomie: operatieve verwijdering van myomen

Hoe verloopt een hysterectomie?

Voor de ingreep:

  • De klassieke preoperatieve onderzoeken omvatten een raadpleging bij de anesthesist en een bloedafname voor bloedarmoede en bloedstolling.
  • Voor de ingreep moet u stoppen met bloed verdunnende middelen.
  • U moet voor de ingreep nuchter zijn.

De ingreep:

Er zijn verschillende soorten hysterectomieën mogelijk. Uw arts overlegt steeds met u de mogelijke opties en legt uit wat u voor, tijdens en na uw behandeling kunt verwachten.

Vaginale hysterectomie

Dit is de gouden standaardoperatie waarbij geen enkele insnede in de buikholte gemaakt wordt en de baarmoeder volledig langs de vagina wordt verwijderd. Deze ingreep biedt het snelste herstel en kan zelfs in een dagopname verricht worden. De ingreep gebeurt onder locoregionale anesthesie (ruggenprik) of algemene anesthesie.

Laparoscopische hysterectomie

Indien de baarmoeder te groot is voor een vaginale hysterectomie of ze onvoldoende beweeglijk is, maken we met een kijkoperatie (via incisie in de navel) de baarmoeder los om ze vervolgens langs de vagina te verwijderen.De ingreep gebeurt onder algemene anesthesie.

Sommige vrouwen willen om intieme redenen de baarmoederhals bewaren. We bespreken dit individueel met u en zullen uw keuze steeds respecteren. De baarmoeder wordt dan niet via de vagina verwijderd, maar via een kleine opening in de buik met technieken die toelaten om een grote baarmoeder door een kleine opening te verwijderen. Soms maken we ook een klein sneetje achter de baarmoederhals om langs daar de baarmoeder te verwijderen.

Een laparoscopische ingreep voor het verwijderen van de baarmoeder herstelt ook erg snel en de meeste mensen zullen na één overnachting het ziekenhuis verlaten, hoewel ook hier een dagopname niet uitgesloten is.

Abdominale hysterectomie

Bij deze ingreep wordt een insnede in de buik gemaakt (bikini-insnede of middellijnincisie). Vervolgens wordt de baarmoeder langs deze insnede verwijderd. De ingreep gebeurt onder locoregionale anesthesie (ruggenprik) of algemene anesthesie. Het herstel na een abdominale hysterectomie verloopt moeizamer omdat de incisie pijnlijker is. Deze techniek voeren we enkel uit als er geen andere opties zijn en is noodzakelijk bij zeer grote myomen die makkelijk 1 tot 3 kg kunnen wegen.

vNOTES (vaginal natural orifice transluminal endoscopic surgery)

vNOTES is een techniek waarbij de baarmoeder veilig langs vaginale weg verwijderd wordt. De arts heeft een beter zicht en kan met meer precisie werken. Als patiënt hou je ook geen zichtbare littekens over. vNOTES staat voor 'vaginal natural orifice transluminal endoscopic surgery'. Het combineert de voordelen van een vaginale hysterectomie met die van een kijkoperatie terwijl u onder narcose bent:

  • je hebt minder pijn na de ingreep.
  • je herstelt sneller en kan snel opnieuw je dagelijkse activiteiten hervatten.
  • je hoeft minder pijnstillende medicatie te nemen.

Met deze techniek kunnen ook de eileiders makkelijk verwijderd worden. 

Lees meer in de informatiefolder 'Baarmoeder verwijderen met vNOTES'. 

Hysterectomie met verwijdering van de eierstokken

Vaak wordt gevraagd of we de eierstokken tegelijkertijd mee verwijderen. Wanneer ze geen tekenen van ziekte vertonen, verkiezen we om deze niet mee verwijderen. Eierstokken zijn belangrijke hormoonvormende orgaantjes en de hormonen die ze aanmaken beschermen tegen onder meer botontkalking en hart- en vaatziekten. Mocht u om persoonlijke redenen of vanwege bepaalde ernstige familiale aandoeningen (zoals kanker van de eierstokken voorkomen) kiezen om de eierstokken te verwijderen, zullen wij dit ook steeds naar uw wens uitvoeren.

Na de ingreep:

  • Voor een vaginale of laparoscopische hysterectomie volstaat meestal één enkele overnachting in het ziekenhuis. Voor een abdominale hysterectomie blijft u gemiddeld vijf dagen in het ziekenhuis.
  • Na de ingreep raden we u een zestal weken rust aan. Daarna kan u terug gaan werken. U mag wel in bad en douche, wandelen en licht huishoudelijk werk doen.
  • Vaginale seks is te vermijden tot na de nacontrole (4 tot 6 weken na de ingreep).
  • Na de operatie gebruikt u thuis 10 dagen spuitjes tegen bloedklonters. U kan deze zelf zetten of een verpleegkundige laten komen.
  • Een lichtbruine tot roze vaginale afscheiding is normaal tot een goede maand na de ingreep
  • Na de ingreep is contraceptieve medicatie niet meer nodig.

Hoe verloopt de opvolging?

Vier tot zes weken na de ingreep komt u op controle.

 

Laatst aangepast: 12 juni 2023
Auteur(s): Team gynaecologie