Humaan papillomavirus (HPV)

Het humaan papillomavirus (HPV) is een veelvoorkomende virale infectie bij seksueel actieve mensen.

  • HPV is besmettelijk en wordt overgedragen via seksueel contact.
  • Iedereen heeft 80% kans om in zijn/haar leven een HPV besmetting op te lopen.

Wat zijn de symptomen en gevolgen van het HPV?

De meerderheid van de HPV-infecties geven geen klachten en verdwijnen spontaan over een periode van enkele maanden tot twee jaar. Het virus wordt als het ware ‘opgeruimd’ door ons afweersysteem, net zoals bij een griepvirus.

Wanneer ons afweersysteem de infectie niet kan genezen, zal het virus zich langzaam aan in bepaalde cellen vestigen. Een dergelijke chronische infectie kan leiden tot veranderingen in de cellen van de baarmoederhals (dysplasie) en op lange termijn overgaan in baarmoederhalskanker. Tussen het moment van besmetting en het ontstaan van kanker zit meestal 5 à 15 jaar.

Meer dan 99,5% van de baarmoederhalskankers wordt veroorzaakt door een chronische infectie met HPV.

Hoe wordt het HPV opgespoord?

Het HPV geeft geen klachten. Daarom raden we aan dat u iedere drie jaar een uitstrijkje laat nemen, zodat een eventuele (chronische) infectie met het virus tijdig kan worden opgespoord.

Wat als het HPV wordt vastgesteld?

Als u besmet bent met het virus, kan uw arts om een controle uitstrijkje, een colposcopie en eventueel een biopsie vragen. Met deze onderzoeken gaat de arts na of het HPV efficiënt door uw lichaam wordt geklaard en/of er sprake is van afwijkende cellen. 

Hoe wordt het HPV behandeld?

De meerderheid van de infecties met het HPV verdwijnen spontaan en hoeven niet behandeld te worden. Wanneer de infectie niet spontaan verdwijnt en/of tot veranderingen in de cellen van de baarmoederhals (dysplasie) leidt, is het belangrijk om tijdig in te grijpen en de dysplastische cellen te behandelen.

Hier leest u meer over de behandeling van afwijkende of dysplastische cellen.

Hoe kan ik het HPV voorkomen?

HPV-vaccinatie

We raden aan dat elke vrouw zich laat vaccineren tegen infectie met het humaan papilloma virus (HPV). Het vaccin wordt gratis aangeboden aan tieners in de loop van het middelbaar onderwijs en kan ook later nog op voorschrift en tegen betaling worden toegediend.

Uitstrijkje

Met een driejaarlijks uitstrijkje kunt u het virus niet voorkomen, maar wel op tijd ingrijpen wanneer het virus langdurig aanhoudt om baarmoederhalskanker te vermijden.

Laatst aangepast: 07 Mei 2019
Auteur(s): Team gynaecologie