Hormonale stimulatie van de eierstokken

Een hormonale stimulatie van de eierstokken kan aangewezen zijn bij cyclusstoornissen.Verder kan het gebruikt worden om de eicelrijping te bevorderen of om meerdere eicellen tegelijk tot ontwikkeling te brengen. De aard van de medicatie, de dosis en de frequentie wordt individueel met de arts besproken in functie van uw leeftijd, de duur en de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem. Een hormonaal gestimuleerde cyclus moet nauwkeurig opgevolgd worden. Daarom bekijken we regelmatig de hormonale waarden in het bloed en krijgt u een vaginale echografie. Dat is nodig om meerlingen of een overstimulatie (ovarieel hyperstimulatiesyndroom of OHSS) te voorkomen.

De ovulatie-inductie kan plaatsvinden d.m.v. tabletten of inspuitingen.

  • Tabletten: Clomid (clomifeencitraat), de meest gekende in deze groep, is een antioestrogeen hormoon. Deze behandeling is een lichte stimulatie. Het voordeel is dat ze vrij veilig en eenvoudig is en een lage kostprijs heeft met relatief weinig risico voor meerlingen.
  • Inspuitingen: de eierstokken kunnen ook rechtstreeks gestimuleerd worden met hormonale injecties die FSH (follikel stimulerend hormoon) bevatten. Het risico is dat er meerdere eicellen kunnen rijpen, waarbij het risico op meerlingen is verhoogd. In deze groep zijn er verscheidene producten (Menopur, Puregon, Gonal F).
Laatst aangepast: 18 november 2021
Auteur(s): Team fertiliteit