Hooikoorts (pollen- of stuifmeelallergie)

Bij hooikoorts reageert het afweersysteem op pollen (stuifmeel) door antistoffen aan te maken. Veel patiënten zijn allergisch voor verschillende pollensoorten. Zowat 20% van de Belgen lijdt aan hooikoorts, waarmee het de meest voorkomende allergie in onze streken is. Ongeveer de helft van de patiënten met een pollenallergie vertoont een kruisallergie voor vruchten, groenten, granen, noten en/of zaden. De klachten daarbij bestaan vooral uit jeuk, irritatie, zwellingen ter hoogte van de lippen, tong en mond evenals keelholte bij het eten van rauwe groenten en vruchten.

Oorzaken van hooikoorts

Hooikoorts is een allergievorm die veroorzaakt wordt door stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen of (on)kruiden. Ook kamerplanten kunnen aan de basis van een pollenallergie liggen.

Symptomen van hooikoorts

Mensen met hooikoorts hebben voornamelijk last van niezen, een verstopte of lopende neus en tranende, jeukende ogen. Soms voelen ze zich ook grieperig, of hebben ze slaap- of concentratieproblemen. Andere patiënten vertonen astmasymptomen, zoals benauwdheid of een piepende ademhaling. Mensen met eczeem hebben tijdens het hooikoortsseizoen soms meer last van opstoten.

De symptomen van hooikoorts zijn niet bij iedereen even ernstig. Afhankelijk van het type pollen waarvoor u allergisch bent, situeren de klachten zich tussen februari en augustus. In het slechtste geval hebt u die hele periode last van hooikoorts, maar enkele weken. Ook schimmelsporen kunnen tijdens de late zomermaanden allergieklachten veroorzaken.

De klachten die kunnen optreden ten opzichte van groenten en vruchten zijn niet beperkt tot bepaalde seizoenen.

Onderzoeken van hooikoorts

Het verhaal van u als patiënt is de belangrijkste houvast voor de allergoloog. Daarnaast is er een bloedonderzoek en voert de arts een reeks huidtests (plakproef en/of priktest) uit.

Behandeling van hooikoorts

Tips om zelf te doen

Door enkele maatregelen kan u stuifmeel (pollen) zoveel mogelijk vermijden. Enkele tips:

 • Op zonnige, droge en winderige dagen: blijf binnen en houd ramen en deuren gesloten. Ga niet grasmaaien. Laat desnoods iemand uw gras maaien en onkruid wieden zodat het niet in bloei komt.
 • Hou in de wagen de ramen dicht en laat eventueel een pollenfilter plaatsen.
 • Verlucht uw huis ‘s ochtends of na een regenbui.
 • Droog uw was niet buiten.
 • Buitensporten doet u best ’s ochtends.
 • Plan en kies uw vakantiebestemming bewust. Vertrek buiten het pollenseizoen en ga eventueel naar de kust of het hooggebergte (zeker 1500 m).
 • Hou rekening met uw pollenallergie bij de keuze van uw studie, hobby en beroep.
 • Op het platteland zijn meer pollen dan in de stad.
 • Bekijk de pollenconcentraties via
  1. Weerberichten
  2. Teletekst
  3. www.airallergy.be
  4. www.pollennieuws.be
  5. Pollen app 'Pollen-Info'
  6. Reisadvies: www.worldallergy.org/pollen
 • Wrijf niet in uw ogen. Contactlenzen maken de zaak vaak slechter. Een (zonne)bril kan beschermend zijn. Was uw haar regelmatig (pollen blijven in haar hangen).
 • Uw tuin betonneren heeft geen nut.
 • Ook kamerplanten en sierboeketten geven pollen af (je kan meeldraden afsnijden). Ook (laten) stofzuigen helpt. 
 • Start tijdig uw medicatie: voor aanvang van het pollenseizoen. Vele oogklachten ontstaan onrechtstreeks via de neus.
 • Bij hardnekkige last die niet goed reageert op medicatie, raadpleeg opnieuw uw arts. Misschien is een bijkomende behandeling (hyposensibilisatie) mogelijk.

Behandeling bij de arts

Bij de meeste patiënten behandelt de arts alleen de symptomen, meestal met behulp van antihistaminica (medicijnen tegen allergie) in de vorm van tabletten of een neusspray met een lage dosis cortisone.

Patiënten met astmasymptomen gebruiken een puffer om opstoten te onderdrukken of - bij chronische last - ontstekingsremmende medicatie in de vorm van een puf of tabletten. Ook voor kinderen is er perfect veilige medicatie.

Bij ernstige klachten moet u de behandeling starten een tweetal weken voor de symptomen gewoonlijk beginnen en pas stoppen als de pollen waarvoor u allergisch bent, niet meer in de lucht aanwezig zijn. Als u zich daar aan houdt, is hooikoorts meestal goed onder controle te houden. In bijzondere gevallen kan immunotherapie (desensibilisatie) overwogen worden.

In het UZA pakken de artsen hooikoorts multidisciplinair aan: bij hardnekkige problemen verwijzen de allergologen u soms door naar de neus-keel-oorarts of de oogarts.

Schimmels

Ook schimmelsporen kunnen allergie veroorzaken. Meer informatie over schimmels in uw huis via het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. De dienst kan schimmel in uw huis opmeten en advies verlenen. 

Deze informatie werd laatst aangepast op donderdag 17 Mei 2018 - 13:05
Auteur(s): Team