Henoch-Schönlein purpura

Wat is Henoch-Schönlein purpura?

Henoch-Schönlein purpura is een zeldzame aandoening waarbij de kleine bloedvaatjes (vooral van de huid, darmen en nieren) ontstoken raken. Een dergelijke ontsteking van de bloedvaten heet ook wel vasculitis.

De ontstoken bloedvaten kunnen rode/paarse bloeduitstortingen op de huid (purpura) en bloedingen in de darmen of nieren veroorzaken.

Henoch-Schönlein purpura treft ieder jaar ongeveer 20 op de 100 000 kinderen. Daarmee is de ziekte, samen met de ziekte van Kawasaki, de meest voorkomende vasculitis bij kinderen.

Wat zijn de oorzaken? 

De exacte oorzaak van Henoch-Schönlein purpura is nog niet gekend. Er wordt gedacht dat HSP een reactie kan zijn op een infectie (bepaalde virussen of bacteriën.

Wat zijn de symptomen? 

  • Kenmerkende huiduitslag: kleine (rode) vlekjes of bulten, die vervolgens in een blauwe plek veranderen (palpabele purpura)
  • Ontstoken, pijnlijke en gezwollen gewrichten
  • Aantasting organen
  • Buikpijn
  • Bloed in urine/stoelgang

Hoe wordt de ziekte van Kawasaki vastgesteld (diagnose) en behandeld?

VAN DIAGNOSE TOT OPVOLGING

Diagnose

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de symptomen (en dan vooral op basis van de klassieke paarse uitslag).

Behandeling

Behandeling is in functie van ernst. Meestal zijn ontstekingsremmers (zoals nurofen) voldoende, maar in zeldzame gevallen dienen steroiden gegeven te worden.

Opvolging

Opvolging van de nierfunctie (door urine te controleren) en de bloeddruk is minstens zes maanden, maar meestal tot twee jaren nodig.

Meer info?

Laatst aangepast: 08 december 2020
Auteur(s): Team kinderreumatologie