Gynaecologische echografie

Waarvoor dient een gynaecologische echografie?

Bij een gynaecologische echografie worden de organen van het klein bekken (baarmoeder, eierstokken, blaas…) via geluidsgolven in beeld gebracht. De voornaamste redenen voor gynaecologische echografie zijn:

  • Buikpijn: o.a. vermoeden van endometriose
  • Bloedverlies: hevige menstruaties, tussentijds bloedverlies, bloedverlies in de menopauze.
  • Afwijkende bevindingen aan baarmoeder of eierstokken
  • Vermoeden van buitenbaarmoederlijke zwangerschap of zwangerschap van onbekende locatie.
  • Oppuntstelling bij onvervulde kinderwens met onder meer HyFoSy (onderzoek waarbij de doorgankelijkheid van de eileiders wordt getest)

Hoe bereid ik me voor op een gynaecologische echografie?

  • Bij een inwendige gynaecologische echografie (langs de vagina) wordt u voor de start van het onderzoek gevraagd om uw blaas leeg te maken.
  • Bij een uitwendige gynaecologische echografie (langs de buikwand) is een volle blaas nodig om de vrouwelijke organen beter in beeld te brengen.

Hoe verloopt het onderzoek?

Een gynaecologische echografie kan zowel inwendig (langs de vagina) als uitwendig (langs de buikwand) gebeuren. De voorkeur gaat uit naar een echografie langs de vagina, omdat de organen hierbij duidelijker in beeld kunnen worden gebracht. Indien het niet mogelijk is om langs de vagina een echografie te maken (kinderen, vrouwen die nog niet seksueel actief zijn, vernauwing van de vagina…), zal er langs de buikwand gekeken worden.

Soms is het noodzakelijk om tijdens het onderzoek een steriele gel in te spuiten in de baarmoeder.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. U kunt meevolgen met de echografie en op het einde van het onderzoek krijgt u informatie over de bevindingen.

Wat zijn mogelijke nevenwerkingen?

Een gynaecologische echografie doet geen pijn en is onschadelijk.

Laatst aangepast: 29 april 2019
Auteur(s): Team gynaecologie