Gynaecologisch (routine)onderzoek

Voor een gynaecologisch routineonderzoek kunt u op de dienst gynaecologie van het UZA (of bij de huisarts) terecht.

Momenteel raden we aan dat elke vrouw zich laat vaccineren tegen infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Het vaccin wordt gratis aangeboden aan tieners in de loop van het middelbaar onderwijs en kan ook later nog op voorschrift en tegen betaling worden toegediend.

Waarvoor dient een gynaecologisch onderzoek?

Tijdens een routinecontrole voert de gynaecoloog een inwendig en/of uitwendig onderzoek van de geslachtsorganen uit en kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord.

Hoe verloopt een gynaecologisch onderzoek?

Uw bezoek aan de gynaecoloog begint met een gesprek waarbij u eventuele klachten kunt bespreken en vragen kunt stellen. Daarna volgt een klinisch onderzoek, dat meestal uit vier onderdelen bestaat:

1)    Speculumonderzoek

De gynaecoloog bekijkt met een speculum (spreider/eendenbek) de vagina en de baarmoederhals. Indien nodig wordt een uitstrijkje genomen. Een uitstrijkje is een onderzoek om voorlopers van baarmoederhalskanker en infecties met het humaan papillomavirus (HPV) op te sporen.

2)    Inwendig onderzoek

De gynaecoloog gaat met de vingers de grootte, de beweeglijkheid en eventuele pijngevoeligheid van de inwendige geslachtsorganen (baarmoeder en eierstokken) na.

3)    Gynaecologische echografie

Met een gynaecologische echografie brengt de gynaecoloog de inwendige geslachtsorganen in beeld. Meestal gebeurt dat met een vaginale echografie, soms met een abdominale echografie. 

4)    Borstonderzoek

De gynaecoloog onderzoekt met de vingers de borsten en de klierstreken op onregelmatigheden, samengetrokken huid, knobbeltjes en afscheiding.

Wanneer is een gynaecologisch onderzoek nodig?

< 25 jaar

Als u geen klachten hebt, heeft een gynaecologisch onderzoek voor de leeftijd van 25 jaar weinig zin. Wanneer u een raadpleging op de dienst gynaecologie boekt, om bijvoorbeeld met contraceptie zoals de pil te starten, volstaat een onderzoek van gewicht en bloeddruk en is een inwendig gynaecologisch onderzoek overbodig. 

Als u wel klachten hebt, zoals pijn, witverlies of abnormale bloedingen, kan een gynaecologisch onderzoek wel aangewezen zijn.

> 25 jaar

We raden aan om op uw 25 jaar een eerste uitstrijkje te laten nemen. Na het eerste uitstrijkje adviseren we om er iedere drie jaar een te laten nemen. (Tussentijds) bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na seks kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te laten nemen. 

50 – 69 jaar: aanvullende mammografie

We raden vrouwen tussen 50 en 69 jaar aan om iedere 2 jaar gratis een aanvullende mammografie te laten nemen. Dat is een radiografische foto van de borst om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen.

Als er een verhoogd persoonlijk of familiaal risico op borstkanker bestaat, kan het zijn dat men vroeger met onderzoek begint en/of eventueel meer uitgebreide onderzoeken doet. Bij het familiaal voorkomen van borstkanker wordt een genetisch onderzoek in verband met familiale borstkanker aanbevolen. Daarvoor kunt u terecht op de dienst genetica en de borstkliniek.

Bij vrouwen op jongere leeftijd zonder verhoogd risico is een mammografie niet aanbeloven.

Controle en zwangerschap

Bij zwangerschap raden we zwangerschapscontroles aan. Lees hier meer over zwangerschapscontroles.

Laatst aangepast: 07 Mei 2019
Auteur(s): Team gynaecologie