Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Fertiliteitspreservatie (oncofreezing) bij de vrouw

Bepaalde kankerbehandelingen, zoals chemotherapie en radiotherapie, kunnen invloed hebben op je vruchtbaarheid. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je vruchtbaarheid te sparen en je kinderwens later in vervulling te laten gaan. Oncofreezing of fertiliteitspreservatie heet dat. Lees hieronder meer over de verschillende mogelijkheden en bespreek ze met je arts vóór de start van je kankerbehandeling.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van kankerbehandelingen op je vruchtbaarheid?

Elke vrouw heeft een voorraad eicellen die tijdens de vruchtbare levensfase zullen uitrijpen. Deze voorraad is beperkt, want eicellen kunnen niet opnieuw aangemaakt worden.

Kankerbehandelingen zoals chemotherapie en radiotherapie kunnen de voorraad eicellen aantasten en/of de uitrijping van de eicellen doen verminderen. Bij sommige vrouwen herstelt de vruchtbaarheid zich weer na de behandeling, bij anderen is de verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid blijvend.

Welke mogelijkheden zijn er om je vruchtbaarheid te bewaren?

Voor vrouwen zijn er verschillende methodes om je eicellen preventief te beschermen tegen de schadelijke effecten van een kankerbehandeling en je vruchtbaarheid te proberen bewaren.

Je behandelend arts bespreekt samen met jou, vóór de start van je kankerbehandeling, welke preservatieopties mogelijk zijn. Dit hangt onder andere af van je aandoening, het type en de dosis van je behandeling, je leeftijd en de beschikbare tijd. Spreek gerust ook zelf je arts aan over het effect van je kankerbehandeling op je vruchtbaarheid en de verschillende preservatiemogelijkheden.

Als je in aanmerking komt voor fertiliteitspreservatie, verwijst je arts je naar de specialisten van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (dienst fertiliteit). Ook zij staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Stel net zolang vragen over het onderwerp, totdat je het gevoel hebt dat je over genoeg informatie beschikt om een keuze te kunnen maken.

Invriezen van eicellen

Via een hormonenbehandeling worden je eierstokken gestimuleerd om meerdere eicellen te laten rijpen. Deze eicellen worden na afname onbevrucht ingevroren. Bij een latere kinderwens kunnen de eicellen bevrucht worden met de zaadcellen van je partner. De bevruchting gebeurt via ICSI (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie), waarbij één zaadcel rechtstreeks in de eicel wordt geïnjecteerd.

Invriezen van eierstokweefsel

Via een kijkbuisoperatie (laparoscopie) verwijderen we een deel van de eierstok en vriezen we deze in. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving. Bij een latere kinderwens ontdooien we het eierstokweefsel en planten we het terug in op de oorspronkelijke plaats of elders in het lichaam. Na een succesvolle transplantatie kan de eierstokfunctie spontaan herstellen en zal de menstruele cyclus herstarten. Het getransplanteerde weefsel blijft maximum enkele maanden tot jaren actief. Tijdens die periode is een spontane zwangerschap of IVF-behandeling mogelijk.

Operatief verplaatsen van de eierstokken buiten het bestralingsveld

Als je kankerbehandeling radiotherapie inhoudt en de eierstokken in het bestralingsveld liggen, is de kans op onvruchtbaarheid zeer hoog. In sommige gevallen kunnen de eierstokken via een kijkbuisoperatie (laparoscopie) verplaatst worden, zodat ze niet mee bestraald worden.

Hormonaal onderdrukken van de eierstokfunctie

Als je borstkanker hebt en je kankerbehandeling chemotherapie inhoudt, kan de eierstokfunctie tijdelijk stilgelegd worden gedurende 1 tot 3 maanden. Je krijgt hiervoor een hormonale behandeling waardoor de gevoeligheid van de eicellen vermindert en de schade van de behandeling beperkt wordt.

Lees in onze brochure meer over de voordelen, nadelen, voorwaarden en kosten van de verschillende preservatie-methodes.

Als na je kankerbehandeling blijkt dat je ondanks de bestaande fertiliteitspreservatie-mogelijkheden toch onvruchtbaar bent geworden, kan je eiceldonatie, draagmoederschap of adoptie overwegen.

Hoeveel kost een fertiliteitspreservatiebehandeling?

Sinds 2017 heeft het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZA een overeenkomst met het RIZIV (de zogenaamde onco-conventie). Hierdoor kunnen vrouwen tot 38 jaar, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, rekenen op een tegemoetkoming voor fertiliteitspreservatie.

Bekijk hier de voorwaarden.

In cijfers: fertiliteitspreservatie in het UZA

Aanvraag door arts: verwijzingsformulier

Via dit formulier kan je arts je verwijzen voor fertiliteitspreservatie voor de start van je een kankerbehandeling.

Contact en meer info

In deze brochure vind je meer informatie over fertiliteitspreservatie bij vrouwen.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons Centrum voor Reproductieve Geneeskunde:

Je kan ook steeds bij mevr. Jacquemyn terecht voor psychologische ondersteuning.

Lotgenoten

Wil je over dit thema praten met iemand die hetzelfde meemaakt? Praat eens met een lotgenoot, bijvoorbeeld via het forum van De Verdwaalde Ooievaar, via een lotgenotengroep voor mensen met kanker of op een activiteit voor mensen met kanker.

Lees de getuigenis van Songul in Maguza.

Deze informatie werd laatst aangepast op donderdag 15 april 2021 - 16:04
Auteur(s): Team