Eucapnische hyperventilatieprovocatietest
Als de patiënt klachten heeft van kortademigheid bij een zware inspanning (zoals sporten), onderzoeken we via een eucapnische hyperventilatieprovocatietest of de luchtwegen van de patiënt zich vernauwen na een zware inspanning. We bootsen een zware inspanning na door de patiënt te laten hyperventileren terwijl hij/zij droge lucht inademt. Klachten van hyperventilatie treden niet op omdat extra CO² aan de inademingslucht wordt toegediend. Dit onderzoek gebeurt na doorverwijzing van uw arts.
Hoe bereid ik mij voor?
- U hoeft niet nuchter te zijn
- Verricht 4 uur voor het onderzoek geen inspanningen
- Let op uw voeding en gebruik de dag zelf geen koffie, thee, cola of chocolade
- Stop met bepaalde medicijnen. Uw behandelende arts geeft u vooraf een lijst met medicijnen die u tijdelijk moet stopzetten.
Tijdens een voorafgaande consultatie geeft de arts u meer informatie over hoe u zich kan voorbereiden en hoe het onderzoek verloopt.
Hoe verloopt de eucapnische hyperventilatieprovocatietest?
Bij het begin van de test wordt uw longfunctie opgemeten: de longfunctietechnicus vraagt u een paar keer diep in te ademen en zo krachtig mogelijk uit te ademen. De arts bespreekt daarna samen met u de uitslag van deze test, onderzoekt u volledig en oordeelt of de eucapnische hyperventilatieprovocatietest aanvullend zal doorgaan.
Tijdens de eucapnische hyperventilatieprovocatietest krijgt u een klem op de neus om te voorkomen dat u door uw neus ademt. U ademt via een mondstuk droge lucht in. De longfunctietechnicus vraagt u om snel en diep te ademen gedurende 6 minuten.
Nadien wordt regelmatig, gedurende 20 minuten, uw longfunctie gemeten. Aan de hand van de resultaten wordt vastgesteld of astmatische klachten (hoesten en benauwdheid) kunnen worden opgewekt.
Het onderzoek is belastend door het hyperventileren en het vele blazen, maar is verder niet gevaarlijk.
Het totale onderzoek neemt één uur in beslag.