Embryobehandelingen

Geassisteerde hatching

Deze behandeling van het embryo houdt in dat er een kleine opening wordt gemaakt in de wand van het embryo. De eicel is omgeven door een eischaal en na de bevruchting zal het embryo groter worden. Vanaf dag 5 of 6 na de eicelpickup zal het embryo zo groot zijn geworden dat de schaal breekt en het embryo zich in de baarmoeder kan nestelen (implanteren). Soms is de eischaal iets verhard, waardoor het uitbreken (hatching) moeilijker gaat. Het is geweten dat een verhoogde leeftijd van de vrouw en ook de embryocultuur in het laboratorium een rol spelen. Bij geassisteerde hatching wordt met behulp van een laserstraal een beperkte opening in de wand gemaakt zodat het uitbreken wordt vergemakkelijkt.

Geassisteerde hatching is een extra behandeling van het embryo die wordt aangewend na herhaald implantatiefalen. De techniek wordt ook meestal toegepast bij patiënten vanaf 40 jaar. Er is een beperkt verhoogd risicoop monozygote tweelingen (uit één ei) na geassisteerde hatching.

EmbryoGlue

Bij embryotransfer kan de arts kiezen om EmbryoGlue te gebruiken. EmbryoGlue (‘embryolijm’) is een rijk cultuurmedium dat latere embryo-ontwikkeling (na dag 3) en de implantatie beter zou ondersteunen. Het belangrijkste bestanddeel in het medium is hyaluronan dat in de eileider en de baarmoeder in verhoogde concentraties voorkomt rond de implantatieperiode. Incubatie van embryo’s in dit medium zou een verhoogde kans op implantatie geven. Embryo’s worden minstens 10 minuten voor de terugplaatsing geïncubeerd in EmbryoGlue in het schaaltje in het laboratorium. EmbryoGlue wordt samen met de embryo’s teruggeplaatst. EmbryoGlue is een extra behandeling van de embryo’s, zonder risico’s voor het embryo en de patiënt. Het is een extra optie die wordt voorbehouden voor koppels waarbij geen duidelijke oorzaak is voor het herhaaldelijk falen van het implanteren van het embryo. 

Laatst aangepast: 18 november 2021
Auteur(s): Team fertiliteit