Een meningeoom is een gezwel of tumor van het harde hersenvlies (dura) rond de hersenen of soms ook rond het ruggenmerg.
Als de plaats van het meningeoom het toelaat, kan het gezwel chirurgisch worden weggenomen. In bepaalde gevallen wordt dan vooraf een embolisatie van het meningeoom uitgevoerd om de bloedtoevoer naar het gezwel af te sluiten. Wanneer een operatie te risicovol is, kan ook overwogen worden om enkel een embolisatie uit te voeren.
Lees hieronder meer over de embolisatie van een meningeoom.
Bij de embolisatie van een meningeoom worden bloedvaten die rechtstreeks naar de tumor gaan of in de tumor zitten, afgesloten met speciale weefsellijm, heel kleine bolletjes (micropartikels) of microfragmentjes. Deze worden ingebracht via dunne katheters die vanuit de lies in de bloedbaan worden opgeschoven.
Belangrijk:
De ingreep duurt 1 a 2 uur. Afhankelijk van de inzichten van de behandeld arts kan de ingreep onder algemene narcose of soms via plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Indien de ingreep wakker gebeurd, zal de neuro-interventieradioloog je vertellen wat je kan verwachten tijdens het onderzoek en wanneer je je hoofd niet mag bewegen.
De neuro-interventieradioloog voert de ingreep uit in de angiografiekamer (kamer voor bloedvatonderzoek) op de dienst radiologie.
Meestal word je kort na de embolisatie (volgende dag(en) of week) geopereerd aan het meningeoom door de neurochirurg.
Vóór de behandeling bespreken je artsen de specifieke risico’s en de eventuele gevolgen met jou. Voor de meeste complicaties zijn er behandelingen mogelijk.
Onderstaande complicaties zijn het meest ingrijpen
Neem direct contact met ons op als je in de eerste dagen tot weken na de behandeling last hebt van:
Binnen de kantooruren: + 32 (0) 3 821 33 28
Buiten de kantooruren: + 32 (0) 3 821 30 00 en vraag naar de neurochirurg van wacht.