Een hersenaneurysma is een blaasvormige uitstulping in een hersenslagader die wordt veroorzaakt door een zwakke plek in de bloedvatwand. Wanneer het aneurysma groeit, wordt de wand steeds dunner en kan deze scheuren of barsten met een subarachnoïdale bloeding of SAB als gevolg.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om een hersenaneurysma af te sluiten en een (tweede) bloeding te voorkomen:
Lees hieronder meer over de endovasculaire behandeling van een hersenaneurysma (coiling).
Meestal bestaat de behandeling van een aneurysma uit coiling (via embolisatie). Hierbij sluit de interventioneel neuroradioloog de zwakke plek in het bloedvat af via embolisatie met fijne metaaldraadjes (coils).
De ingreep kan gebeuren:
Als het aneurysma een subarachnoïdale bloeding (SAB) heeft veroorzaakt, gebeurt de behandeling meestal binnen de 24 uur na de hersenbloeding (acute opname). Direct na de diagnose starten we met specifieke medicatie (nimodipine) om de kans op vaatspasmen te verminderen. Bloedverdunnende middelen worden meestal gestopt in verband met een vergrote kans op een nieuwe bloeding.
Bij een hersenaneurysma zonder bloeding is je opname gepland en krijg je mogelijks eerst een consultatie bij de anesthesist. Aanvullende onderzoeken, zoals een electrocardiogram (ECG), een bloedafname of een hart- of longonderzoek kunnen nodig zijn.
De avond voor de ingreep meld je je nuchter aan op het centrale onthaal van het UZA. Onze onthaalmedewerkers zullen je doorverwijzen naar de verpleegafdeling waar een verpleegkundige alle praktische zaken met u regelt.
Belangrijk:
De interventioneel neuroradioloog voert de ingreep uit in de angiografiekamer (kamer voor bloedvatonderzoek) op de dienst radiologie. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving en kan één tot meerdere uren duren, afhankelijk van de bereikbaarheid en de grootte van het aneurysma. Na de coiling blijft er een miniem litteken in de lies over.
Coils zijn fijne spiraalvormige metaaldraadjes (coils) worden via een katheter via de liesslagader in het aneurysma gebracht. Het aneurysma wordt zo van binnenuit via de bloedvaten opgevuld en afgesloten.
Verschillende micro coils gebruikt voor het afsluiten van een hersenaneurysma
De stent verstevigt de bloedvatwand, zorgt voor een aangepaste doorstroming van het bloedvat en houdt de ingebrachte coils op hun plaats. Sommige stent types (flow diverters) zorgen voor een zodanig aangepaste bloedstroom, waardoor het aneurysma (langzaam) verdwijnt.
Je arts bespreekt met jou wat wel of niet kan qua werk en hobby’s. De eerste 4 tot 6 weken is het verstandig om het rustig aan te doen en geleidelijk aan het normale leven weer op te pakken.
Dit gebeurt er na het ontslag uit het ziekenhuis:
Tot enkele weken na de hersenbloeding kunnen er nog complicaties optreden met ernstige en blijvende gevolgen, ondanks de afsluiting van het aneurysma.
Voor je behandeling bespreken je artsen de specifieke risico’s en de eventuele gevolgen met jou. Voor de meeste complicaties zijn er behandelingen en is herstel soms mogelijk.
Onderstaande complicaties zijn het meest ingrijpend:
Neem direct contact met ons op als je in de eerste dagen tot weken na de behandeling last hebt van:
Binnen de kantooruren: + 32 (0) 3 821 33 28
Buiten de kantooruren: + 32 (0) 3 821 30 00 en vraag naar de neurochirurg van wacht.