Een arterioveneuze malformatie (AVM) is een aangeboren misvorming van het bloedvatstelsel waarbij er een abnormale directe verbinding ontstaat tussen slagaders en aders. Ze kunnen voorkomen in of bij de hersenen, maar ook in het ruggenmerg.
Als de plaats van de AVM het toelaat, kunnen we deze tijdens een operatie weghalen (chirurgische resectie). Meestal gaat aan deze operatie een embolisatie van de AVM vooraf.
Lees hieronder meer over de embolisatie van een AVM.
Bij embolisatie van een AVM wordt de abnormale verbinding tussen de slagader en aders met een speciaal soort weefsellijm afgesloten. De lijm wordt ingebracht via een katheter (dun buisje) die vanuit de lies in de bloedbaan wordt opgeschoven.
Je meldt je de avond voor de embolisatie aan in het UZA. Je hoeft dan nog niet nuchter te zijn.
Belangrijk
De ingreep duurt gemiddeld 3 uur en gebeurt onder volledige verdoving door de neuro-interventieradioloog in de angiografiekamer (kamer voor bloedvatonderzoek) op de dienst radiologie.
Volg deze richtlijnen om een nabloeding te voorkomen:
Je verblijft meestal 2 à 3 dagen (soms langer) in het UZA.
Vóór de behandeling bespreken de artsen de specifieke risico’s van de behandeling en de eventuele gevolgen met jou. Voor de meeste complicaties zijn er behandelingen mogelijk.
De lijst van complicaties is niet beperkt, maar de onderstaande zijn het meest ingrijpend:
Neem direct contact met ons op als je in de eerste dagen tot weken na de behandeling last hebt van: