Eiceldonatie

Bij sommige vrouwen zijn er geen eicellen door bv. een hormonale of erfelijke afwijking of onvoldoende kwalitatieve eicellen door bijvoorbeeld vervroegde menopauze of hogere leeftijd.

Met donoreicellen kunnen deze vrouwen toch zwanger worden. Donoreicellen kunnen ook voorkomen dat bepaalde erfelijke afwijkingen overgedragen worden.

Kandidaat-donoren worden vooraf gescreend op infectieziekten zoals syfilis, hepatitis B en C en HIV en erfelijke ziekten. Verder ondergaan zij een screening bij de arts (eigen medische voorgeschiedenis, familiale voorgeschiedenis en klinisch onderzoek). De eierstokken van de donor worden hormonaal gestimuleerd. De  patiënte die de eicellen zal ontvangen (acceptor) krijgt ook een hormonale behandeling om het baarmoederslijmvlies voor te bereiden. De eicellen van de donor worden verzameld zoals bij de klassieke ivf-procedure. De bevruchting gebeurt met sperma van de partner van de acceptor. Twee dagen later worden de embryo’s in de baarmoeder van de acceptor geplaatst. Soms worden de embryo’s eerst ingevroren tot het baarmoederslijmvlies optimaal voorbereid is.

De kandidaten voor eicelacceptatie kunnen op een wachtlijst geplaatst worden. Donoreicellen zijn schaars en de wachtlijsten lang. Daarom kunnen koppels het beste in hun omgeving iemand zoeken die bereid is om eicellen te doneren. Als op hetzelfde ogenblik een ander koppel met de procedure start, kunnen de donoreicellen omgewisseld worden (kruisdonatie), waardoor de anonimiteit bewaard blijft. Vrouwen die 40 jaar (of ouder) zijn of die geen Belgische ziekteverzekering hebben, kunnen niet worden opgenomen op de wachtlijst; zij dienen altijd zelf een donor aan te brengen.

Eiceldonor worden: selectiecriteria

Er gelden specifieke selectiecriteria voor eiceldonoren

  • Als u gezond bent, jonger dan 36 jaar oud (en bij voorkeur volbrachte kinderwens), kan u eventueel in aanmerking komen als eiceldonor.
  • Voor u echt eiceldonor wordt, ondergaat u een aantal testen en gesprekken.

Eiceldonor: rechten en plichten

Als donor hebt u ook een aantal rechten en plichten:

  • U blijft anoniem
    Net als bloeddonoren blijft u als eiceldonor anoniem. De patiënten die een beroep doen op donorcellen weten niet wie de donor is en u weet niet wie gebruik maakt van uw cellen.
  • Gekende eiceldonatie kan enkel na grondige psychosociale screening door de psycholoog, verbonden aan het centrum. Onze voorkeur gaat uit naar anonieme donatie.

Lees hier meer informatie over eiceldonatie

Laatst aangepast: 18 november 2021
Auteur(s): Team fertiliteit