Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

EBUS

Wat is een EBUS?

Een EBUS is een echografisch onderzoek van de luchtwegen. EBUS staat voor Endo Bronchial Ultra Sound. De arts brengt in de luchtwegen een bronchoscoop (een kijkinstrument) in met daarop een echografietoestel. De longarts bekijkt de luchtwegen en neemt wat klierweefsel af voor onderzoek.

Het EBUS-onderzoek wordt bij zowel goedaardige als kwaadaardige afwijkingen uitgevoerd. Het helpt een diagnose te stellen of een juist stadium van een kwaadaardige ziekte te bepalen.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek? 

 • U moet nuchter zijn voor het onderzoek.
  > onderzoek in de voormiddag: niet meer eten of drinken vanaf middernacht. In overleg met uw arts mag u uw ochtendmedicatie volledig of gedeeltelijk innemen met een klein slokje water.
  > onderzoek na de middag: licht ontbijt voor 7 uur ‘s ochtends: een kop thee en een beschuit.
 • Vertel het aan uw arts wanneer u:
  > zwanger bent
  > allergisch bent voor medicijnen, verdoving of latex
  > suikerziekte hebt
  > bloedverdunnende medicatie gebruikt
 • >Breng uw medicatielijst mee.
 • Zorg dat iemand u na het onderzoek naar huis kan brengen. U mag niet zelf autorijden tot 24 uur na het onderzoek.
 • Hebt u een kunstgebit, gelieve dit dan uit te nemen voor het onderzoe

Hoe verloopt het onderzoek?

In de onderzoeksruimte krijgt u een onderzoekshemd en een infuus in uw arm voor medicatietoediening. Tijdens het onderzoek volgen we uw hartritme en de zuurstofverzadiging in het bloed met een monitor. U krijgt extra zuurstof langs een neusbrilletje. U krijgt ook een mondstukje (bitje) zodat u niet op de scoop kan bijten.

De longarts brengt de EBUS-bronchoscoop in langs uw mond en keel tot in de luchtwegen. Via een echo kijkt de arts doorheen de luchtpijpwand naar de klieren. Dan neemt de arts wat weefsel af met een dunne naald.

Het onderzoek, inclusief de voorbereiding, duurt ongeveer 60 minuten.

Wat voelt u van het onderzoek?

Het onderzoek vindt plaats onder een lichte verdoving (sedatie). Het onderzoek is niet pijnlijk en wordt goed verdragen. De mond en de keel worden verdoofd met een spray. Ook het aanprikken van de klieren doet geen pijn. U kan tijdens het onderzoek gewoon ademhalen. Eventuele slijmen worden weggezogen.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

De longarts vertelt u kort hoe het onderzoek is verlopen. De definitieve uitslag krijgt u van uw eigen arts tijdens een vervolgafspraak.
In het chirurgisch daghospitaal wordt u verder opgevolgd en wacht u tot de verdoving uitgewerkt is. Mogelijk bent u nog even suf en duizelig door de medicatie, maar dit vermindert stilaan. De zuurstoftoediening wordt afgebouwd. Door de medicatie mag u deze dag niet zelf rijden.

Wat als u weer thuis bent?

Doe het de rest van de dag rustig aan. Bij koorts hoger dan 38.5 °C, kan u een koortswerend middel nemen. Bij het hoesten kan er nog wat bloed in het slijm zitten. Bij grotere hoeveelheden bloed, bijvoorbeeld een zakdoekje vol, moet u contact opnemen met de raadpleging pneumologie.

Deze informatie werd laatst aangepast op dinsdag 06 maart 2018 - 15:03
Auteur(s): Team

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)