Diagnostisch onderzoek

Het onderzoek gebeurt met zogenaamde speurstoffen of tracers. Dat zijn licht radioactieve stoffen met een kort halfleven. Dat betekent dat de straling niet lang werkt.

Hoe worden de speurstoffen toegediend?

  • Ze worden doorgaans via een ader ingespoten in uw bloedbaan.
  • Voor bepaalde onderzoeken kunt u ze gewoon inademen.
  • Soms verwerken we ze in een maaltijd of drank.

Belangrijk om weten

Voor sommige onderzoeken bestellen we speciale, vaak dure producten die slechts een paar uur bruikbaar zijn. Daarom vragen we u om het secretariaat steeds de juiste informatie door te geven, en om uw afspraken stipt na te leven.

Hoeveel straling is er?

De hoeveelheid straling waaraan u tijdens een nucleair onderzoek blootgesteld wordt, is meestal kleiner dan de hoeveelheid straling bij een onderzoek op de dienst radiologie.

Zijn er allergische reacties mogelijk?

Tot hiertoe zijn er geen allergische reacties beschreven op de speurstoffen die gebruikt worden voor onze onderzoeken. Ook niet bij patiënten die allergisch zijn voor radiologische contraststoffen. Want deze stoffen hebben geen gemeenschappelijke kenmerken met de speurstoffen die we gebruiken.

Voor een gecombineerd PET/CT-onderzoek krijgt u wel een radiologische jodiumhoudende contraststof toegediend. Moet u zo'n onderzoek ondergaan? Dan vraagt zowel de onthaalmedewerker die uw afspraak vastlegt als de verpleegkundige op het moment van het onderzoek of u een contrastallergie hebt.

Moet u nuchter zijn en mag u medicatie nemen?

Dit hangt af van welk onderzoek u ondergaat. Op het moment dat uw afspraak gemaakt wordt, krijgt u de juiste informatie. Twijfelt u toch? Aarzel dan niet om ons secretariaat te contacteren.

Wat als u zwanger bent of borstvoeding geeft?

Hoewel de toegediende stralingsdosis bijzonder laag is, vermijden we dat ongeboren of pasgeboren baby's gedeeltelijk worden blootgesteld.

Om misverstanden te voorkomen, moet u steeds vermelden dat u zwanger bent of borstvoeding geeft. Geef dit ook mee aan de aanvragende arts.

Laatst aangepast: 03 Mei 2018
Auteur(s): Team nucleaire geneeskunde