Dendritische celtherapie bij kanker
Immuuntherapie met dendritische cellen is een nieuwe, experimentele behandeling tegen kanker die het immuunsysteem actief maakt om kankercellen te bestrijden. Dendritische celtherapie geeft je immuunsysteem met andere woorden de nodige instructies om de kanker te kunnen doden.
Dendritische celtherapie gebeurt meestal na of samen met een klassieke behandeling (meestal chemotherapie) om achtergebleven kankercellen te vernietigen en de kans op herval te verkleinen.
Hoe werkt dendritische celtherapie?
- Om dendritische celvaccins te maken, nemen we eerst bloed bij je af.
- In het labo van het CCRG isoleren we uit je bloed bepaalde witte bloedcellen (monocyten) die we vervolgens bewerken tot dendritische cellen. Tijdens dit proces worden de witte bloedcellen geprogrammeerd om celdodende immuuncellen, zoals de T-cellen en natural killer cellen (ander soorten van witte bloedcellen), aan te zetten (achtergebleven) kankercellen te herkennen en aan te vallen.
- Na de manipulatie spuiten we de dendritische cellen als vaccin terug in zodat ze hun werk kunnen doen.
De resultaten van de eerste klinische studies die de veiligheid en toepasbaarheid van deze celtherapie getest hebben voor de behandeling van kanker en infectieziekten zijn veelbelovend.
Wil je het onderzoek naar immuuntherapie tegen kanker steunen?
Je kan onderzoek naar cellulaire immuuntherapie tegen kanker steunen via UZA foundation.