Bij een cystectomie wordt de blaas verwijderd. Meestal omdat een kwaadaardige tumor tot in de spierwand van de blaas is doorgegroeid. Ook bij bepaalde goedaardige aandoeningen kan het nodig zijn om de blaas te verwijderen. De derivatie volgens Bricker wilt zeggen dat u een stoma krijgt. Dit is een opening in de buikwand om de urine naar buiten te leiden.
De opname in ziekenhuis duurt gemiddeld 10 tot 16 dagen. Na de herstelperiode zou u in staat moeten zijn om uw normale leven weer op te nemen.
Voor de opname heeft u een aantal gesprekken met de specialisten:
U wordt de dag voor uw operatie opgenomen op de afdeling D4.
In de operatiezaal plaatst de anesthesist een epidurale katheter. Dit is een dun buisje in de rug dat na de operatie gebruikt wordt voor pijnbestrijding. De ingreep zelf duurt gemiddeld 4 tot 6 uur.
U verblijft meestal na de operatie tot de volgende dag op de PACU (post-anesthesie zorgafdeling). Soms kan u ook tijdelijk op de intensieve zorgen verblijven.
De arts verwijdert de maagsonde van zodra uw darmen weer normaal werken. Door de operatie kan het een aantal dagen duren voor uw darmen terug op gang komen. Per dag bekijkt uw arts of u mag eten en of dit vloeibaar, lichte of normale voeding moet zijn.
U kunt één of twee wonddrains hebben om urine, wond- en/ of lymfevocht af te voeren. Er wordt dagelijks beoordeeld wanneer deze drains kunnen verwijderd worden.
Na uw operatie zitten er 2 splintjes of dunne buisjes in uw stoma. Deze zorgen ervoor dat de inhechting van de urineleiders in het stukje darm goed kan genezen. Het verwijderen van de splints is niet pijnlijk. De arts bekijkt wanneer ze kunnen verwijderd worden. Meestal kan dit 7 tot 8 dagen na de operatie.
U hebt een epidurale katheter met pijnpomp. U kunt uzelf zo nodig extra pijnmedicatie toedienen via een druksysteem. Hebt u nog pijn, meld dit dan zeker aan uw arts of verpleegkundige.
De antitrombosekousen draagt u 14 dagen. Deze kousen draagt u dag en nacht en doet u alleen uit om u te douchen.
U krijgt na de operatie tevens antitrombose spuitjes (Clexane®). Deze spuitjes dienen tot 4 weken na de operatie toegediend te worden. Meestal kan u dit zelf maar zo nodig kan ook de thuisverpleging hiervoor ingeschakeld worden.
U verblijft ongeveer 14 dagen in het ziekenhuis. De totale verblijfsduur is afhankelijk van de snelheid waarmee u herstelt. Bij ontslag krijgt u een controleafspraak bij de uroloog en de stomaverpleegkundige.
De hechtingen worden na 14 dagen verwijderd. Dit gebeurt meestal op de raadpleging.