Colposcopie

Waarvoor dient een colposcopie?

Een uitstrijkje kan afwijkende cellen laten zien en infectie met het humaan papillomavirus (HPV) aantonen. Bij een afwijkend resultaat kan uw arts vragen om een aanvullend onderzoek, namelijk een colposcopie.

Een colposcopie is een eenvoudig en pijnloos onderzoek waarbij de gynaecoloog uw baarmoederhals onder optische vergroting bekijkt. Het instrument dat daarvoor gebruikt wordt is een colposcoop.

Hoe verloopt een colposcopie?

Zoals bij een gynaecologisch routineonderzoek wordt bij een colposcopie een speculum of eendenbek gebruikt om de baarmoederhals te bekijken.

Tijdens het onderzoek worden vloeistoffen (o.a. azijn) gebruikt om de zones te identificeren die door het humaan papilloomvirus (HPV) veranderd zijn. Het verdund azijnzuur kleurt de afwijkende cellen wit. Deze zones worden dan met een colposcoop onder optische vergroting bekeken. Het kan zijn dat uw arts beslist om een kleine biopsie af te nemen van de afwijkende zones. Ook de vagina en vulva worden tijdens het onderzoek bekeken.

U plant de colposcopie best wanneer u niet ongesteld bent. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 10 minuten, dus iets langer dan een standaard ‘routine’ onderzoek met uitstrijkje.

Wat gebeurt er na een colposcopie?

De arts bespreekt na het onderzoek samen met u de resultaten van het onderzoek en informeert u over de verdere opvolging en eventuele behandeling.

Wat met een colposcopie tijdens de zwangerschap?

Ook als er tijdens de zwangerschap afwijkende cellen worden gevonden op het uitstrijkje, voeren we een colposcopisch onderzoek uit. Dit onderzoek is veilig voor de foetus. Afwijkende cellen of humaan papillomavirus zijn ook onschadelijk voor de baby.

Laatst aangepast: 13 Mei 2019
Auteur(s): Team gynaecologie