Bij chronische slapeloosheid heb je moeilijkheden met in- en/of doorslapen, en/of vroegtijdig ontwaken en dit minimum drie keer per week, langer dan drie maanden.
Naast het slecht slapen zijn er klachten over het functioneren overdag : vermoeidheid, concentratieproblemen, somberheid, prikkelbaarheid, ….
Met cognitieve gedragstherapie kunnen we je in- en/of doorslaapstoornissen, en/of vroegtijdig ontwaken doeltreffend behandelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze therapievorm tot de beste en meest langdurige resultaten leidt.
CGTI staat voor Cognitieve GedragsTherapie voor Insomnie. Het centrale uitgangspunt van cognitieve gedragstherapie is dat je gedachten, gevoelens en gedrag elkaar wederzijds beïnvloeden.
Actieve medewerking en motivatie is noodzakelijk tijdens de training. Er is steeds ruimte voor feedback.
Bij het eerste verkennend gesprek, gaat de therapeut met je na of de cognitieve gedragstherapie in groep de meest geschikte aanpak is voor jou, afhankelijk van de aard van je slaapprobleem en mogelijkheden.
Je krijgt wetenschappelijk onderbouwde informatie over slaap en slapeloosheid, en het slaapwaakpatroon wordt in kaart gebracht door een slaapwaakschema.
Op basis van het slaapwaakschema sturen we je slaapgedrag bij. We motiveren betere slaapgewoonten te gebruiken.
Oefeningen ter bevordering van lichamelijke en geestelijke rust.
Gedachten worden uitgedaagd en vervangen door meer helpende gedachten die je slaap kunnen bevorderen.
Je leert omgaan met piekeren.
Na 6 sessies ga je een periode zelf aan de slag met de adviezen. We blikken terug op de afgelopen sessies en helpen je bij de verdere aanpak.
Welke factoren zijn een risico om te hervallen? Wat zal je dan doen?