Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Chronische obstructieve longziekte (COPD)

Wat is COPD?

COPD is een chronische ziekte waarbij de luchtwegen meer en meer vernauwen en longblaasjes beschadigd en vernietigd worden (dit laatste leidt tot emfyseemvorming). De belangrijkste oorzaak van deze longaandoening is roken. Ook luchtvervuiling speelt een rol in de ontwikkeling van de ziekte.

Wat zijn de symptomen van COPD?

De belangrijkste symptomen van COPD:

  • kortademigheid
  • hoesten
  • slijmproductie
  • een piepende ademhaling
  • een beklemmingsgevoel op de borst

Het eerste symptoom is vaak toegenomen kortademigheid bij (zware) inspanning, maar naarmate de ziekte vordert is ook kortademigheid bij beperkte inspanningen (zoals huishoudelijk werk of het aankleden) en zelfs in rust mogelijk. De klachten variëren doorheen de dag (met vaak ’s ochtends het meeste last) en de week, zo zijn er betere en mindere dagen.

Hoe verloopt de diagnose van COPD?

De diagnose van de ziekte gebeurt op basis van een gesprek met uw arts, het klinisch onderzoek, de longfunctietesten en beeldvorming van de longen.

Hoe verloopt de behandeling van COPD?

De behandeling van COPD bestaat uit verschillende aspecten met als belangrijkste:

In het UZA gebeurt diagnose en behandelen van COPD door alle longartsen. Dr. Jo Raskin is verantwoordelijk voor de longrevalidatie en behandeling van patiënten met meer gevorderde ziekte.

Wetenschappelijk onderzoek

De dienst longziekten doet ook onderzoek op het gebied van verschillende longaandoeningen en nieuwe behandelingen. Heeft u COPD en wenst u zich kandidaat te stellen om deel te nemen aan lopende (of toekomstige) studies? Laat hier uw gegevens achter en we nemen contact met u op.

Deze informatie werd laatst aangepast op vrijdag 09 april 2021 - 12:04
Auteur(s): Team