Bij patiënten met hypoperfusie krijgt een gedeelte van de hersenen een langere periode op regelmatige basis onvoldoende bloed, waardoor er structurele schade kan ontstaan en dat gedeelte minder goed gaat functioneren.
Een chronische doorbloedingsstoornis in de hersenen kan in principe op elke leeftijd voorkomen, maar treedt voornamelijk op bij patiënten ouder dan 50 jaar, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het risico is groter wanneer je veel cardiovasculaire risicofactoren hebt (hoge bloeddruk, overgewicht, suikerziekte, weinig lichaamsbeweging, hoge cholesterol en roken).
De symptomen van een chronische doorbloedingsstoornis zijn vergelijkbaar met die van een acute doorbloedingsstoornis (hersenberoerte). Ze zijn afhankelijk van het gebied waarin de bloedtoevoer verstoord is. De klachten treden meestal plots op, soms gerelateerd aan een (te) lage bloeddruk.
De neuroloog voert bij patiënten met een vermoedelijke chronische doorbloedingsstoornis (hypoperfusie) volgende onderzoeken uit:
De behandeling bestaat in eerste instantie uit medicatie, zoals bloedverdunners (aspirine). Hierdoor gaan de bloedplaatjes minder snel klonteren, met een betere doorbloeding als gevolg. Daarnaast zal optimale bloeddrukbehandeling belangrijk zijn en worden alle bijkomende cardiovasculaire risicofactoren behandeld worden (zoals overgewicht, suikerziekte, weinig lichaamsbeweging).
Naast medicatie is vaak ook een behandeling van de onderliggende vaataandoening nodig.
Een chronische doorbloedingsstoornis kan behandeld worden met een stent wanneer er sprake is van:
Een stent is een open metalen buisje met mazen dat vanuit de liesslagader via een katheter (dun buisje) tot op de plaats van de vernauwing in de hersenslagader wordt gebracht. De ingreep wordt uitgevoerd door de neuro-interventieradioloog onder algemene narcose.
In sommige gevallen kan een chronische doorbloedingsstoornis ook behandeld worden met een van volgende operatieve ingrepen (neurochirurgie).
Ons multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen en paramedici bekijkt welke ingreep het meest geschikt is. Dit hangt af van:
Beide ingrepen worden onder volledige narcose uitgevoerd.