Chronisch vermoeidheids syndroom (CVS)

Patiënten met cvs zijn – ook na kleine inspanningen -  onverklaarbaar moe of vermoeid. De ziekte veroorzaakt een ernstige daling van de lichamelijke en geestelijke prestaties, en heeft daardoor een grote weerslag op het professionele, familiale en sociale leven.

Oorzaken van cvs

De oorzaak van cvs is tot op vandaag niet gekend, en dat maakt de diagnosestelling zeer moeilijk.

Symptomen van cvs

De belangrijkste klacht bij het chronische vermoeidheidssyndroom (cvs) is vermoeidheid of moeheid die minstens 6 maanden aanhoudt en geen aanwijsbare oorzaak heeft. Bijkomende klachten zijn concentratie- en geheugenproblemen, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn en ziektegevoel na inspanning.         

Onderzoeken bij chronische moeheid

Klinisch onderzoek levert vaak weinig resultaten op, de ziektegeschiedenis is zeer belangrijk: aanvullend onderzoek wordt afgesproken in functie van de individuele ziektegeschiedenis.

Behandeling van cvs

Centrum voor gedragstherapie bij vermoeidheid en functionele klachten (CGVF)

Het centrum voor gedragstherapie bij vermoeidheid en functionele klachten (CGVF) van het UZA richt zich op een brede groep klachten: chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), chronische moeheid, fibromyalgie, spasmofilie/ autonome dysfunctie, chronische hyperventilatie met vermoeidheid, postinfectieuze asthenie, post-operatieve pijn, prikkelbare darmsyndroom …

Aanmelding gebeurt telefonisch en is mogelijk na verwijzing door huisarts of specialist. Voorwaarde is dat u reeds medisch werd gescreend en somatische aandoeningen worden behandeld door huisarts of/en specialist. De oriëntatietherapie bedraagt 200 euro.

Gedragstherapie

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode en wordt steeds vaker toegepast. Er wordt gewerkt in het hier en nu, met problemen die zich in het huidige functioneren stellen. De doelstelling is om het functioneren te verbeteren door te werken aan gedrag, voelen en denken. De therapeut zoekt samen met de patiënt uit waar werkpunten zitten. De patiënt gaat zelf aan de slag. Vooraleer u start met de behandeling, wordt uw situatie in kaart gebracht via oriëntatietherapie. Op basis hiervan wordt multidisciplinair behandelingsadvies gegeven.

Meer informatie

U kan terecht bij het onthaal van het CGVF (route 1): tel +32 3 821 45 88 (elke werkdag van 9-12u) of via cgvf [at] uza [dot] be.

Laatst aangepast: 20 oktober 2016
Auteur(s): Team algemene inwendige geneeskunde