Chirurgisch verwijderen van een cerebraal AVM

Door het AVM volledig weg te halen, zorgen we ervoor dat het AVM niet opnieuw kan uitgroeien. Meestal gebeurt dat na de embolisatie van een AVM. Deze operatie is enkel mogelijk als de plaats van het AVM in de hersenen dat toelaat.

Waarom wordt de behandeling uitgevoerd?

Door de operatie kunnen we ervoor zorgen dat het AVM én de zeer kleine takjes die niet geëmboliseerd kunnen worden, voorgoed verdwenen zijn zonder dat het AVM opnieuw kan uitgroeien. Dit chirurgisch verwijderen van het AVM voorkomt ook aangroei of hergroei van AVM’s die eerder alleen zijn geëmboliseerd of bestraald. Alleen emboliseren van een AVM is in de meeste gevallen niet mogelijk.

Hoe verloopt de behandeling?

De operatie gebeurt onder narcose door middel van een botluik. Het AVM is meestal oppervlakkig gelegen en wordt onder de microscoop voorzichtig beetje voor beetje volledig verwijderd. Daarbij worden alle kleine bloedvaten verschrompeld en verwijderd uit de hersenen. Het operatierisico hangt af van de grootte en de plaats van het AVM, maar is in de meeste gevallen zeer laag (5% complicaties).

Laatst aangepast: 19 november 2021