Bronchoscopie

Bij een bronchoscopie kijkt de longarts in uw luchtwegen met behulp van een bronchoscoop. Dit kijkinstrument is een dunne flexibele slang met een lens of een kleine videocamera. De bronchoscoop wordt via de mond of de neus tussen de stembanden naar de luchtwegen geleid. Het doel is om het slijmvlies te bekijken en zo nodig weefselstukjes te nemen voor verder onderzoek.

Hoe bereid ik mij voor?

U moet nuchter zijn voor het onderzoek

  • Voor een onderzoek in de voormiddag: U mag niet meer eten of drinken vanaf middernacht. In overleg met uw arts mag u uw ochtendmedicatie volledig of gedeeltelijk innemen met een klein slokje water.
  • Voor een onderzoek na de middag: U mag een licht ontbijt nemen voor 7 uur ‘s ochtends (bv. een kop thee en een beschuit)

Vertel uw arts wanneer u:

  • Zwanger bent
  • Allergisch bent voor medicatie, verdoving of latex
  • Suikerziekte hebt
  • Bloedverdunnende medicatie neemt

Breng uw medicatielijst mee

Draag geen nagellak of kunstnagels

Zorg dat iemand u na het onderzoek naar huis kan brengen.

U mag zelf geen auto besturen tot 24 uur na het onderzoek.

Hoe verloopt de bronchoscopie?

Het onderzoek is niet pijnlijk. De mond, keelholte en/of de neus worden plaatselijk verdoofd met een spray om de braakreflex en de hoestprikkel te onderdrukken. Na de verdoving krijgt u een bijtring zodat u niet op het toestel kan bijten. Vervolgens wordt de bronchoscoop via de mond of neus en de keelholte ingebracht tot in de luchtpijp. U kan niet spreken tijdens het onderzoek, maar wel normaal ademen.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 à 30 min. U zal minstens een uur tot anderhalf uur in het ziekenhuis zijn.

Tijdens het onderzoek bekijkt de arts het slijmvlies van de luchtwegen en neemt hij of zij weefselstukjes indien nodig. Ook een longspoeling (lavage) is mogelijk. Daarbij brengt de arts wat vloeistof in een deel van de long via de bronchoscoop. De vloeistof wordt weer zoveel mogelijk teruggezogen en gaat voor verder onderzoek naar het laboratorium.

Nazorg

Na de bronchoscopie wordt u nog enige tijd opgevolgd tot u zich goed genoeg voelt om naar huis te gaan.

  • Tot 90 minuten na het onderzoek kunt u beter niet eten of drinken om te vermijden dat u zich verslikt.
  • U mag gedurende 24 uur na het onderzoek geen voertuig besturen.
  • Doe het de rest van de dag rustig aan. Bij koorts hoger dan 38.5 °C, kan u een koortswerend middel nemen.
  • Bij het hoesten kan er nog wat bloed in het slijm zitten. Bij grotere hoeveelheden bloed, bijvoorbeeld een zakdoekje vol, moet u contact opnemen met de raadpleging longziekten.

Lees meer in de brochure 'Bronchoscopie'.

Laatst aangepast: 18 november 2021
Auteur(s): Team longziekten