Bronchoscopie

Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de longarts in uw luchtwegen kijkt met behulp van een bronchoscoop. Dit kijkinstrument is een dunne flexibele slang met een lens of een kleine videocamera. De bronchoscoop wordt via de mond of de neus tussen de stembanden naar de luchtwegen geleid. Het doel is om het slijmvlies te bekijken en zo nodig weefselstukjes te nemen.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek?

 • U moet nuchter zijn voor het onderzoek.
  > onderzoek in de voormiddag: niet meer eten of drinken vanaf middernacht. In overleg met uw arts mag u uw ochtendmedicatie volledig of gedeeltelijk innemen met een klein slokje water.
  > onderzoek na de middag: licht ontbijt voor 7 uur ‘s ochtends: een kop thee en een beschuit.
 • Vertel het aan uw arts wanneer u:
  > zwanger bent
  > allergisch bent voor medicijnen, verdoving of latex
  > suikerziekte hebt
  > bloedverdunnende medicatie gebruikt
 • Breng uw medicatielijst mee.
 • Draag geen nagellak of kunstnagels (dit hindert de zuurstofmeting)
 • Zorg dat iemand u na het onderzoek naar huis kan brengen. U mag niet zelf autorijden tot 24 uur na het onderzoek.

Hoe verloopt een bronchoscopie?

Het onderzoek is niet pijnlijk. De mond, keelholte en/of de neus worden plaatselijk verdoofd met een spray om de braakreflex en de hoestprikkel te onderdrukken. Na de verdoving krijgt u een bijtring zodat u niet op het toestel kan bijten. Vervolgens wordt de bronchoscoop via de mond of neus en de keelholte ingebracht tot in de luchtpijp. U kan niet spreken tijdens het onderzoek, maar wel normaal ademen.

Het onderzoek zelf, zonder de voorbereiding van de keel, duurt ongeveer 15 à 30 min. U zal minstens een uur tot anderhalf uur in het ziekenhuis aanwezig zijn.

Tijdens het onderzoek bekijkt de arts het slijmvlies van de luchtwegen en neemt hij of zij weefselstukjes indien nodig. Ook een longspoeling (lavage) is mogelijk. Daarbij brengt de arts wat vloeistof in een deel van de long via de bronchoscoop. De vloeistof wordt weer zovee mogelijk teruggezogen en gaat voor verder onderzoek naar het laboratorium.

Wat verder thuis?

Na de bronchoscopie wordt u nog enige tijd opgevolgd tot u zich goed genoeg voelt om naar huis te gaan. Tot 90 minuten na het onderzoek kunt u beter niet eten of drinken om te vermijden dat u zich verslikt.

Doe het de rest van de dag rustig aan. Bij koorts hoger dan 38.5 °C, kan u een koortswerend middel nemen. Bij het hoesten kan er nog wat bloed in het slijm zitten. Bij grotere hoeveelheden bloed, bijvoorbeeld een zakdoekje vol, moet u contact opnemen met de raadpleging pneumologie.

Deze informatie werd laatst aangepast op woensdag 07 maart 2018 - 09:03
Auteur(s): Team pneumologie