Brainstem Evoked Response Audiometry (BERA)

Een Brainstem Evoked Response Audiometry (BERA) is een gehoortest die de werking van de gehoor- en evenwichtszenuw tot aan de hersenstam meet en registreert, met bijzondere aandacht voor de geleidingssnelheid van deze zenuwen.

Hoe verloopt een BERA?

Voorbereiding

Gebruik bij voorkeur zo weinig mogelijk make-up, haarlak of haargel op de dag van het onderzoek.

Onderzoek

De BERA wordt door een hiervoor opgeleide verpleegkundige uitgevoerd en kort nadien gecontroleerd door een neuroloog. Gewoonlijk duurt het onderzoek 30 minuten.

  1. De verpleegkundige brengt kleefpleisters met elektroden aan op uw oorlellen en uw hoofd.
  2. U mag op een bed gaan liggen en zich volledig ontspannen (zelfs in slaap vallen).
  3. We plaatsen een goed afsluitende koptelefoon over uw oren.
  4. Door het toestel hoort u eerst links klikgeluiden, daarna rechts. De sterkte van de klikgeluiden (decibels) hangt af van uw gehoor.
  5. Het geluid wordt door het oor en de hoger gelegen hersenstructuren waargenomen. Via de klevers meten we hoe snel de signalen door de zenuw tot aan de hersenstam worden voortgeleid.

Bij (ouderdoms)doofheid kunnen de resultaten moeilijk of niet interpreteerbaar zijn. Het kan zijn dat er gevraagd wordt om een onderdeel van het onderzoek te herhalen indien de resultaten niet duidelijk zijn.

Wat gebeurt er na een BERA?

Na het onderzoek wordt een verslag opgestuurd naar de verwijzende arts. Het is niet steeds mogelijk om op het onderzoeksmoment zelf al feedback te geven over de resultaten.

Laatst aangepast: 19 november 2021
Auteur(s): Team neurologie