Borstreconstructie na borstamputatie

Een borstreconstructie na een borstamputatie kan zowel praktisch als emotioneel van groot belang zijn. Dit is zeker niet bij iedereen van toepassing. Overweegt u een borstreconstructie, bespreek dit dan beter zo vroeg mogelijk met uw behandelend arts. Hij brengt u dan in contact met de arts die u hierover verder zal informeren en eventueel de ingreep zal uitvoeren.

Wanneer krijgt u een borstreconstructie?

Er zijn verschillende manieren waarop een borstreconstructie kan uitgevoerd worden. Werd uw borstklier volledig weggenomen bij de operatie (borstamputatie), dan komt u in aanmerking voor een borstreconstructie.

Hoe bereid ik me voor op de operatie?

De dag van de ingreep moet u nuchter (niks eten, drinken of roken) zijn vanaf middernacht. De anesthesist bespreekt met u welke medicatie u al dan niet moet innemen. Als u bloedverdunners of aspirinepreparaten gebruikt, zal u in overleg met uw arts enkele dagen voor de operatie moeten stoppen en eventueel andere medicatie innemen. Als u koorts hebt, kan de operatie niet doorgaan.

Voor de operatie scheert een verpleegkundige de okselstreek. Hij of zij breng u naar de operatiezaal. U krijgt een infuus voor slaapmedicatie, vocht en pijnstilling na de operatie.

Tijdens de operatie krijgt u in (de buurt van) het operatielitteken één of meerdere slangetjes of redondrains om het overtollige wondvocht af te voeren. Zodra de wondvochtproductie afneemt, verwijdert de verpleegkundige deze drains (meestal na enkele dagen).

Wat gebeurt er bij een borstreconstructie?

Er zijn verschillende manieren waarop de chirurg een borstreconstructie kan uitvoeren. Soms kan dit tijdens de operatie waarbij de borst geamputeerd wordt. Maar vaak zijn er voor een borstreconstructie verschillende operaties nodig.

Laatst aangepast: 26 februari 2019
Auteur(s): Team borstkliniek

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)