Biopsie van het endometrium (baarmoederhalsslijmvlies)

Waarvoor dient een endometriumbiopsie?

Het endometrium of baarmoederslijmvlies is de binnenwand van de baarmoeder. Het is het weefsel dat tijdens de menstruele cyclus wordt opgebouwd en dan terug wordt uitgestoten onder de vorm van menstruatie.

Soms kan het nodig zijn om een endometriumbiopsie uit te voeren (microscopisch onderzoek van het baarmoederslijmvlies), zoals bij onregelmatig bloedverlies of wanneer we tijdens een gynaecologische echografie een afwijkend beeld vaststellen. Bij een biopsie van het endometrium wordt met een zeer klein en fijn buisje een beetje weefsel van de binnenwand van de baarmoeder opgezogen. Het weefsel wordt daarna microscopisch onderzocht.

Hoe verloopt een endometriumbiopsie?

Een endometriumbiopsie verloopt bijna hetzelfde als het nemen van een uitstrijkje.

  1. U neemt plaats in de gynaecologische stoel.
  2. De gynaecoloog brengt een speculum in om de baarmoederhals in zicht te brengen.
  3. Vervolgens schuift de gynaecoloog een zeer fijn slangetje (pipel) doorheen de baarmoederhals tot in de baarmoederholte. Aan dit slangetje zit een ‘stampertje’ dat het toelaat om vacuüm te zuigen en zo kleine stukjes endometrium (baarmoederslijmvlies) op te zuigen in het slangetje.
  4. De gynaecoloog verwijdert het slangetje uit de baarmoeder en stuurt de weefselbrokjes naar het labo.

Het hele onderzoek duurt nauwelijks 4 tot 6 minuten. 

Een endometriumbiopsie is over het algemeen een volledig pijnloze procedure. Sommige vrouwen ervaren een steek of menstruatiepijn door het prikkelen van de baarmoeder met het slangetje. Dit gevoel is bijna altijd onmiddellijk na het onderzoek voorbij. Thuis kan het zijn dat u nog enkele druppels bloed verliest gedurende maximum 2 dagen.

Resultaten

Na het onderzoek bespreekt de gynaecoloog met u hoe u het resultaat van het labo het liefst ontvangt: telefonisch, tijdens een controle raadpleging, per brief of via de huisarts. Het resultaat van het labo komt meestal na enkele dagen binnen.

Laatst aangepast: 12 juni 2019
Auteur(s): Team gynaecologie