Biopsie van de baarmoederhals

Waarvoor dient een biopsie?

Bij een afwijkend uitstrijkje en/of op basis van de resultaten van een colposcopie, kan uw arts beslissen om een extra weefselfragmentje (biopsie) af te nemen voor verder onderzoek. Dat wil niet zeggen dat uw arts denkt dat er kanker aanwezig is. Ook bij milde veranderingen in de cellen kan het zijn dat een biopsie wordt afgenomen.

Hoe verloopt de biopsie?

Bij een biopsie neemt de gynaecoloog met een tangetje een klein weefselfragment van de baarmoederhals. Het weefselfragmentje wordt onder de microscoop in het laboratorium bekeken door de patholoog. De patholoog kan, met bijkomende kleuringen en merkers, de mate van ‘dysplasie’ of ‘graad van afwijking’ bepalen. Lees meer over de verschillende graden van afwijkende cellen.

Bij afname van het stukje weefsel kan een kort licht ‘knijpend’ gevoel worden waargenomen, maar de meeste patiënten ervaren dat niet als pijnlijk. Omdat de baarmoederhals vrij weinig bezenuwing heeft, wordt dan ook geen extra verdoving gegeven. Bij afname van een biopsie van de vulva of vagina wordt wel een kleine verdoving gegeven.

Wanneer krijg ik de resultaten van de biopsie?

Het resultaat van de biopsie komt ongeveer na 7-10 werkdagen binnen. De arts zal met u bespreken hoe deze resultaten naar u worden gecommuniceerd. Indien u na 3-4 weken nog geen bericht heeft ontvangen, moet u zelf contact opnemen.

Hoe verlopen de nazorg en opvolging?

Nazorg

  • Na de biopsie kan het zijn dat u wat bloedverlies of een donkerbruine afscheiding heeft. Een inlegkruisje kan nodig zijn gedurende enkele dagen.
  • Het is best om na de biopsie geen seksuele betrekkingen te hebben gedurende 48 uur, zodat het kleine wondje kan genezen.
  • U kunt na het onderzoek gewoon uw dagdagelijkse routine hernemen.

Opvolging

Nadat u de resultaten hebt ontvangen, informeert de arts u over de verdere opvolging. Ook wanneer de biopsie geen afwijkende cellen aantoonde, blijft opvolging belangrijk.

Wat met een biopsie tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap wordt niet steeds een biopsie genomen. Een eventuele behandeling wordt meestal uitgesteld tot een 6-8 weken na de bevalling.

Laatst aangepast: 13 Mei 2019
Auteur(s): Team gynaecologie