Dagelijks krijgen 52 Belgen een hersenberoerte (CVA). Snel reageren kan een enorm verschil maken. Hoe sneller de beroerte herkend en behandeld wordt, hoe minder hersenweefsel verloren gaat en hoe beter de vooruitzichten.
Dankzij een gestroomlijnde aanpak starten onze artsen al met de zorg nog voor de patiënt op de spoedafdeling van het UZA aankomt. Het multidisciplinair team zet zich in voor de behandeling, revalidatie en opvolging van de beroertepatiënten, zodat zij na ontslag uit het ziekenhuis zo goed mogelijk kunnen functioneren in het dagelijkse leven.
Bij een (hersen-)beroerte of cerebrovasculair accident (CVA) krijgt een deel van de hersenen onvoldoende voedingstoffen en zuurstof door een doorbloedingsstoornis in de hersenbloedvaten.
Er zijn twee soorten beroertes:
In beide gevallen leidt dat tot zuurstofgebrek in een deel van de hersenen.
Wanneer de hersenen over een langere periode op regelmatige basis onvoldoende bloed krijgen, spreken we van een chronische doorbloedingsstoornis of hypoperfusie.
Lees hier meer over de oorzaken van een herseninfarct.
Lees hier meer over de oorzaken van een hersenbloeding.
De symptomen van een beroerte zijn afhankelijk van het soort beroerte, het gebied waarin de bloedtoevoer verstoord is en de grootte van dat gebied. Meestal ontstaan de klachten van een beroerte heel plots.
Vraag het slachtoffer om te lachen of de tanden te laten zien. Als de mond scheef staat of een mondhoek naar beneden hangt, kan dit duiden op een beroerte.
Vraag het slachtoffer om beide armen met gesloten ogen op te tillen en voor zich uit te strekken met de binnenzijde van de hand naar boven. Als een arm wegzakt of rondzwalkt, kan dit duiden op een beroerte.
Luister of het slachtoffer onduidelijk spreekt of niet meer uit zijn woorden kan komen. Dit kan duiden op een beroerte. U kunt het slachtoffer ook vragen om tot tien te tellen; wanneer hij cijfers herhaalt, verkeerd uitspreekt of bij een bepaald cijfer blijft steken, kan dit op een beroerte wijzen.
Vraag hoe laat de klachten bij het slachtoffer begonnen zijn. Dat is belangrijk voor de verdere behandeling.
Gaat het mogelijk om een beroerte? Bel dan onmiddellijk 112.
Meer informatie vind je op www.herkeneenberoerte.be.
De zorg in het UZA start al voor de patiënt op de spoedafdeling aankomt. De ambulancier belt onderweg de spoeddienst, waarna alle betrokkenen zich paraat houden. Door de aanpak te stroomlijnen en met een vast protocol te werken, winnen we in de eerste acute fase belangrijke tijd.
De neuroloog, neurochirurg en/of interventioneel neuroradioloog start(en) een acute behandeling op. Deze is afhankelijk van het type beroerte (herseninfarct, TIA of hersenbloeding).
Na de acute behandeling en eventueel een verblijf op de dienst intensieve zorg komt de patiënt op de beroerteafdeling of medium care afdeling terecht. Hier volgen de neuroloog en gespecialiseerde (beroerte)verpleegkundigen hem/haar nauwgezet op, wordt de revalidatie zo snel mogelijk opgestart en worden verdere onderzoeken ingepland.
Na de acute behandeling starten we zo snel mogelijk met revalidatie. Hoe vroeger we de hersenen stimuleren, hoe sneller ze geprikkeld worden om nieuwe verbindingen aan te leggen: die zijn nodig om de verloren hersenfunctie te compenseren.
Bij het revalidatieproces is een multidisciplinair team betrokken: een neuroloog, een kinesitherapeut, ergotherapeut, logopedist, revalidatiearts (fysische geneesheer), geriater (ouderenspecialist), diëtist, beroertecoach, verpleegkundige, maatschappelijk werker en psycholoog.
Tweemaal per week komt het multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen en paramedici samen. Zij maken een verdere planning op voor de revalidatie:
Bij snel herstel is het mogelijk om na een korte opname (op de eenheid voor beroertezorg) naar huis te gaan.
Na ontslag uit het ziekenhuis volgen de neuroloog, de beroertecoach en/of de neurochirurg de patiënt (de eerste twee jaar) intensief op:
Een beroerte kan ingrijpende gevolgen hebben.
De overlevingskans na een herseninfarct is hoger dan na een hersenbloeding.
De kans op overlijden is hoger bij:
Na een eerste hersenberoerte verhoogt de kans op een nieuwe beroerte. Hoe groot deze kans is, hangt af van:
Om de kans op een nieuwe beroerte te beperken:
Als de beroerte veroorzaakt werd door een (ernstige) vernauwing in de halsslagader, zal de vaatchirurg onderzoeken of de vernauwing geopereerd kan worden of er een stent geplaatst moet worden.