Behandeling van obesitas bij kinderen

Het obesitasteam kiest resoluut voor een kindvriendelijke, zachte aanpak. We stimuleren uw kind om in gezinsverband blijvend een nieuwe en gezonde levensstijl aan te nemen. Uitzonderlijk kan tijdelijk ook medicatie ingeschakeld worden als extra hulpmiddel.

Hoe verloopt de behandeling?

Uw kind start best zo jong mogelijk

Elke leeftijd is goed om overgewicht aan te pakken. Maar hoe vroeger, hoe beter. Ernstig overgewicht bij een jong kind voorspelt vaak een zwaarlijvigheidsprobleem als volwassene, met meer risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Uw kind krijgt een behandeling op maat

De behandeling kan bestaan uit het behandelen van een onderliggende aandoening. Maar de focus ligt vooral op de lichamelijke gevolgen veroorzaakt door het overgewicht. Soms is het nodig om medicatie te nemen. Uw kind gaat regelmatig op controle bij de kinderarts.

Uw kind wordt begeleid door de diëtiste

  • Tijdens het intakegesprek bekijkt de diëtiste de voedingsgewoonten van uw kind.
  • Nadien is er om de 2 à 3 weken een dieetconsult. Dan wordt er telkens 1 aspect van de voeding besproken: wat zijn de minder calorierijke alternatieven voor sommige voedingsmiddelen? Zo wordt er stap na stap gewerkt aan een gezonder eetpatroon en een gezonde, gevarieerde voeding.
  • Eens alle stapjes doorlopen zijn, wordt uw kind maandelijks opgevolgd tot het gewicht in evenwicht is met de lengte.

Uw kind wordt aangemoedigd om regelmatig te bewegen

  • Meer sport en meer dagelijkse beweging (fietsen, stappen).
  • Sommige kinderen krijgen een individueel trainingsprogramma, begeleid door kinesisten. Op woensdagnamiddag kunnen ze onder begeleiding in het UZA sporten.
Laatst aangepast: 01 april 2019
Auteur(s): Team obesitas kinderen