Basislongfunctie onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd om de werking van de longen te beoordelen zodat we een juiste diagnose kunnen stellen en/of de behandeling kunnen evalueren.
Hoe plan ik een afspraak?
- Als de huisarts u verwijst voor een basislongfunctieonderzoek, hebt u een verwijsbrief nodig en kan u voor een afspraak bellen naar 03 821 30 39.
- Voor een advies van de longarts, hebt u ook een verwijsbrief nodig en kan u voor een afspraak bellen naar 03 821 47 13.
Huisartsen kunnen het aanvraagformulier voor een longfunctie downloaden via deze link.
Hoe bereid ik mij voor?
- U hoeft niet nuchter te zijn
- Het is wel belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint
- Voor het slagen van de test is het mogelijk dat u moet stoppen met bepaalde medicatie. De behandelende arts zal vertellen om welke medicijnen het gaat.
- U kan beter niet roken voor het onderzoek
Voor dit onderzoek hebt U altijd een voorschrift van uw huisarts nodig of het onderzoek wordt aangevraagd door een arts uit het UZA.
Hoe verloopt een longfunctieonderzoek?
Er zijn verschillende testmethodes om de functie van de longen te meten: spirometrie, diffusiemeting en bodybox. Bij iedere longfunctietest ademt u in een mondstuk aan het longfunctieapparaat. Uw neus wordt met een neusklem afgesloten.
De keuze van de onderzoekstechniek hangt samen met de aard van de klachten en de aandoening die daarbij mogelijk een rol speelt. Een longfunctieonderzoek is niet pijnlijk, maar vraagt wel uw maximale inzet en medewerking. Het totale onderzoek kan 15 minuten tot één uur duren.