Babyvragen

Als kersverse mama of papa hebt u ongetwijfeld een aantal vragen over de verzorging van uw kindje. Hier vindt u een antwoord op veelgestelde vragen. Hebt u nog andere vragen, aarzel dan niet om een van onze zorgverleners aan te spreken.

Lees hier het antwoord op veelgestelde babyvragen. Hebt u nog andere vragen, aarzal dan niet om een van onze zorgverleners aan te spreken.

Praktisch

  • Wanneer mag ik met mijn baby naar buiten?
    Het tijdstip om naar buiten te gaan, is moeilijk te bepalen. Hoe kleiner het kindje, hoe hoger de kans op onderkoeling. Zorg dat uw kindje goed ondergedekt is en bescherm het hoofdje tegen de koude met een mutsje.
  • Wanneer valt het naveltje eraf?
    De navelstomp droogt op en valt meestal af binnen de 7 dagen na de geboorte. Als dit nog niet gebeurd is na de 10de levensdag, raadpleeg dan uw arts.

Op controle  

  • Wanneer gaat mijn baby het best op controle? 
    Tijdens de eerste levensweken moet het gewicht optimaal toenemen. Dat kan u zelf opvolgen, of de verpleegkundige van Kind & Gezin, die op bezoek komt als u dat wenst. Ook uw kraamhulp kan raad geven. Een eerste artsencontact is pas nodig bij problemen of voor het eerste vaccin op de leeftijd van 2 maanden. 
  • Bij wie gaat mijn baby het best op controle: huisarts of kinderarts?
    Zowel een huisarts als een specialist kunnen uw kindje opvolgen. Kies zoveel mogelijk dezelfde arts zodat hij/zij uw kind goed leert kennen. De arts van Kind & Gezin  kan u bijstaan voor advies, vaccinaties en de opvolging van de ontwikkeling van uw baby. Bij ziekte moet deze arts uw kindje evenwel doorverwijzen naar uw huisarts of kinderarts. 

Ziekte

  • Wat doe ik als mijn kindje koorts heeft?
    Een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C betekent koorts. Koorts kan een ernstig teken van infectie zijn. Ga best met uw kindje naar de dokter. Die kan zeggen of het gaat om een virale infectie, waarvoor enkel koortswerende medicijnen nodig zijn, of een ernstige bacteriële infectie. Neem koorts altijd serieus! 
  • Wanneer krijgt mijn kindje z'n eerste spuitje?
    Op de leeftijd van 2 maanden. De vaccinatie wordt goed verdragen en moet niet uitgesteld worden bij ziekte, koorts of een te laag gewicht. 

Voeding

  • Bij wie kan ik terecht voor voedingsadvies?
    Voor voedingsadvies kunt u terecht bij uw arts (kinderarts, huisarts of arts van Kind & Gezin).
  • Mag ik zelf beslissen om meer voeding te geven?
    Geef uw kindje wat het zelf vraagt en geef ongeveer 150 ml/kg voeding per dag. Hebt u vragen, raadpleeg dan uw arts of de verpleegkundige van Kind & Gezin.
  • Moet ik mijn kindje 's nachts wakker maken voor voeding?
    Bij een goede gewichtsevolutie (100 tot 150 gram/week), hoeft u uw kindje niet te wekken om te voeden. Bij borstvoeding kan de melkproductie wel bevorderd worden door uw kindje vaak te laten zuigen (tot meer dan 8 keer per dag) en ook 's nachts. Dit kan u verminderen als de productie en de gewichtsevolutie van uw kindje goed op gang zijn. 
  • Welke vitamines moet ik mijn kindje geven?
    U ontvangt een flyer met instructies over het toedienen van vitamine K en vitamine D tijdens uw verblijf. U kunt de flyer ook hier terugvinden.

Slapen

  • Hoe slaapt mijn kindje veilig? 
    Volg de volgende babyadviezen om overlijden en weigendood te voorkomen: 
    - Leg uw baby op de rug te slapen.
    - Gebruik geen dekbed, maar een babyslaapzak of een deken en lakentje.
    - Leg uw baby in zijn eigen wieg of bedje.
    - Zorg dat uw kind het niet te warm heeft.
    - Houd uw baby vrij van rook en ventileer regelmatig.
    - Zorg voor een veilig bed en een veilige omgeving.
    - Maak uw kind niet vast in bed.
    - Gebruik geen slaapverwekkende medicijnen.
    - Zorg voor voldoende rust en regelmaat.  

Meer informatie? Lees dan hier de brochure 'veilig slapen'. 

Laatst aangepast: 24 november 2020
Auteur(s): Team verloskunde