Atopisch eczeem

Constitutioneel of atopisch eczeem is een veel voorkomende, sterk jeukende ontsteking van de huid die vaak ontstaat bij kinderen.

Oorzaken van atopisch eczeem

Iemand met constitutioneel eczeem hoeft niet noodzakelijk allergisch te zijn voor een bepaalde stof. U kunt gewoon een aanleg hebben om op bepaalde plaatsen eczeem te krijgen.

Symptomen van atopisch eczeem

Atopisch eczeem komt het meest voor bij kleine kinderen, soms al vanaf de leeftijd van zes maanden. Bij baby’s komt eczeem vooral tot uiting op de wangen. Bij iets oudere kinderen zie je vaak eczeem in de knieplooien en op de ellebogen. Soms is eczeem de voorloper van andere atopische ziektes, zoals hooikoorts en astma.

Bij volwassenen komt manifesteert de aandoening zich meestal op het gezicht en de hals.

De symptomen van constitutioneel eczeem zijn heel persoonsgebonden en onvoorspelbaar: zelfs de dermatoloog kan niet zeggen hoe lang u er last van zult hebben. Gelukkig is eczeem meestal niet iets voor het leven.

Onderzoeken van atopisch eczeem

De diagnose van atopisch eczeem verloopt via een bloedtest waarin antistoffen worden opgespoord, of via een priktest.

Behandeling van atopisch eczeem

We maken een onderscheid tussen de behandeling van acuut en chronisch atopisch eczeem:

  • Acuut: om de letsels te behandelen gebruiken we bij acuut eczeem tijdelijk lokale corticoïden.
  • Chronisch: de huid regelmatig hydrateren, en bad- of douche-olie en een aangepaste zeep gebruiken. Soms schrijft de dermatoloog ook een geneesmiddel op basis van topische immunomodulatoren ( TIM’s) voor. Deze producten hebben nagenoeg dezelfde efficiëntie als corticoïden, maar bevatten geen cortisone en hebben dus ook niet de nevenwerkingen van cortisone.
Laatst aangepast: 05 juli 2023
Auteur(s): Team dermatologie