Anale kloven of fissuren: laterale interne sfincterotomie (LIS)
Wat is een fissuur?
Een fissuur of anale kloof is een wondje aan de anus dat niet geneest. Dit zorgt voor pijn aan de anus voornamelijk bij het naar het toilet gaan en een tijdje nadien. Die pijn kan vrij hevig zijn en soms is er ook licht bloedverlies op het toiletpapier.
De reden waarom zo’n wondje niet geneest is een te hoge spanning van de binnenste sluitspier. Hierdoor vermindert de bloeddoorstroming aan de anus en kan het wondje niet genezen. Door de pijn gaat de spanning op de spier nog toenemen en zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Hoe wordt een anale kloof behandeld?
Een anale kloof kan meestal met geneesmiddelen worden behandeld. Isosorbidedinitraat-zalf (ISDN) of botoxinjecties volstaan meestal.
Als een behandeling met geneesmiddelen niet werkt, is een heelkundige ingreep nodig, namelijk een laterale interne sfincterotomie (LIS).
Hierbij wordt een stukje van de binnenste sluitspier van de anus doorgeknipt om de verhoogde spanning te verminderen. We hebben twee sluitspieren, een binnenste en een buitenste, die als trechters omheen onze endeldarm zitten. De binnenste kunnen we zelf niet controleren. Dit maakt het mogelijk om een deel van die spier door te knippen zonder veel erg.
hoe verloopt een laterale interne sfincterotomie?
Opname
Een anale kloof wordt meestal in dagopname behandeld. De ingreep gebeurt onder algemene verdoving. Voordien moet u dus wel even langs bij de anesthesist (slaapspecialist) die u zal verdoven. Hiervoor worden afspraken gemaakt op de raadpleging bij uw chirurg.
De ingreep zelf
- U wordt onder algemene verdoving gebracht
- De chirurg knipt een stukje van de binnenste sluitspier van de anus door.
Na de ingreep
Na de ingreep is de kloof niet onmiddellijk verdwenen, maar door de afgenomen spanning kan het wondje helen. Dit duurt toch gemiddeld zo’n 3 weken. Het is dus normaal dat de pijn ook niet onmiddellijk weg is, ook dit duurt even.
Bij ontslag uit het ziekenhuis wordt een controleafspraak bij de chirurg gepland. Ook zal u worden uitgelegd wat de nazorgen zijn. Meestal blijven die beperkt tot het regelmatig spoelen van de anale regio met helder water uit de douche.
Wat zijn mogelijke complicaties?
- Aangezien het wondje van de ingreep niet altijd wordt gehecht kan er wat nabloeding optreden. Wanneer dit langer dan een week duurt of de bloeding erg uitgesproken is, neemt u best contact op met de chirurg.
- Omdat er in de anale streek veel bacteriën aanwezig zijn, kan de wonde ook gaan ontsteken. Wanneer u toenemende pijn voelt en zeker als u koorts krijgt, neemt u best contact op met de chirurg.
- In zeldzame gevallen is er na de ingreep toch een gewijzigde continentie. Meestal beperkt dit zich tot het wat minder kunnen ophouden van windjes of vocht.