Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Allergie voor katten, honden en andere vachtdieren

De epithelen (huidschilfers en haren) van katten, honden en andere vachtdieren zijn niet schadelijk, behalve wanneer u allergisch bent.

Oorzaken van allergie voor katten, honden en andere vachtdieren

Vooral de haren en de huidschilfers zijn in dit geval de allergenen of de stoffen waar u allergisch op reageert.

Symptomen van allergie voor katten, honden en andere vachtdieren

De eerste verschijnselen van een allergische reactie op vachtdieren zoals katten en honden gebeurt in de slijmvliezen van de neus en ogen. Door deze reactie verhoogt de gevoeligheid voor de allergenen telkens. In de loop der jaren kunnen de neus- en oogklachten als gevolg van katten- en hondenallergie zich uitbreiden tot de longen waardoor (allergisch) astma kan ontstaan.

Onderzoeken van allergie voor katten, honden en andere vachtdieren

Het verhaal van u als patiënt is de belangrijkste houvast voor de allergoloog. Daarnaast is er een bloedonderzoek en voert de arts een reeks huidtests (plakproef en/of priktest) uit.

Behandeling van allergie voor katten, honden en andere vachtdieren

De eerste stap in de behandeling van deze allergie is uiteraard vermijden. Verder kan het onderdrukken van symptomen meestal met behulp van antihistaminica in de vorm van tabletten of een neusspray met cortisone.

Patiënten met astmasymptomen gebruiken een puffer om opstoten te onderdrukken of, bij chronische last, ontstekingsremmende medicatie in de vorm van een puf of tabletten.

Deze informatie werd laatst aangepast op woensdag 23 maart 2016 - 17:03
Auteur(s): Team