Allergie tijdens anesthesie (perioperatieve overgevoeligheid)

Bij perioperatieve overgevoeligheid reageert het lichaam allergisch op één van de stoffen die voor de (lokale of algemene) verdoving werden toegediend. Een allergie tijdens anesthesie komt voor bij ongeveer 1 op de 10 000 operaties.

Wat zijn de symptomen? 

De symptomen kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. Het gaat vooral om huidsymptomen, oedeemontwikkeling, luchtwegproblemen, bloeddrukdaling.

Wat zijn de risicofactoren? 

Patiënten met mastocytose of hereditair/verworven angio-oedeem hebben een verhoogde kans om perioperatieve overgevoeligheid te ontwikkelen.

Hoe verlopen de diagnose en behandeling? 

De diagnose wordt gesteld met een bloedtest of huidtest (en eventueel provocatietest).

Het is belangrijk verdere blootstelling aan de boosdoener(s) absoluut te vermijden en een veilig alternatief te zoeken. 

Klinische studies en expertise in het UZA

Er zijn klinische studies lopende voor perioperatieve overgevoeligheid. Als je in aanmerking komt voor een klinische studie, zal je behandelende arts je hierover aanspreken en informeren.

Het UZA is als enige in België lid van de ISPAR Group die zich toespitst op het uitschrijven van richtlijnen en het optimaliseren van de procedures.

Informatie voor artsen

Wenst u een patiënt naar het UZA te verwijzen voor een allergische reactie na een operatie? Vul dan dit online formulier in

WAO Center of Excellence

De dienst immunologie, allergologie en reumatologie van het UZA en de Universiteit Antwerpen, en satelliet-polikliniek van het AZ Jan Palfijn Gent, is door de World Allergy Organization (WAO) erkend als Center of Excellence. De erkenning bekroont de gespecialiseerde en multidisciplinaire zorg, jarenlange klinische en wetenschappelijke expertise en prominente rol op vlak van onderwijs die prof. dr. Didier Ebo, prof. dr. Vito Sabato en hun team hebben uitgebouwd. Lees er hier meer over.

Laatst aangepast: 05 september 2023