De dienst allergologie behandelt aandoeningen gerelateerd aan allergieën. Een allergie ontstaat door een verkeerde reactie van het afweersysteem ten opzichte van lichaamsvreemde producten.

Praktisch

Praktisch

  • Voor een afspraak op de dienst heb je een verwijsbrief nodig van een  arts. 
  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:00 en 16:30. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou je rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.

Wil je een afspraak maken omtrent contact- en zonneallergieën en (atopisch) eczeem? Deze allergieën worden uitgewerkt en behandeld op de dienst Dermatologie.

Kinderen kunnen ook terecht op de dienst kinderallergologie (pediatrie).

Maak een afspraak

Immunologie, allergologie en reumatologie

Niet beschikbaar
Route 148

Binnenkort naar het UZA?

Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.

Wat is een allergie?

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het afweersysteem ten opzichte van stoffen (meestal eiwitten) die lichaamsvreemd zijn, dus die van buiten afkomen. Deze lichaamsvreemde stoffen noemen we 'allergenen'.

Welke types allergieën bestaan er?

Er bestaan verschillende types allergieën. Type I en type IV zijn de meest frequente en best gekende allergieën en kunnen getest worden. Latex en geneesmiddelen kunnen zowel type I als IV-reacties uitlokken waarbij huidsymptomen optreden.

  • Symptomen 

    Type I allergieën worden gekenmerkt door het snel optreden van symptomen of klachten bij blootstelling aan het verantwoordelijke allergeen. Binnen enkele minuten tot maximum 2 uur na contact met de boosdoener(s) kunnen volgende symptomen verschijnen: 

    • neus- en oogklachten (neusloop, niezen, verstopte neus, jeuk aan de neus en/of ogen, tranende en rode ogen)
    • luchtwegvernauwing (hoesten, piepende ademhaling, kortademigheid, benauwdheid)
    • jeuk, galbulten (urticaria, netelroos), zwellingen (angio-oedeem)
    • maag- en darmklachten (braakneigingen en braken, buikpijn, krampen, misselijkheid)  
    • bloeddrukdaling, bewustzijnsvermindering, flauwvallen, shock (met bewustzijnsverlies)

    Uiteraard zijn niet altijd alle symptomen aanwezig. Bovendien wijzen deze symptomen niet altijd op een allergie. Wanneer je bijvoorbeeld alleen maar maag- en darmklachten heeft, is de kans op een (voedsel)allergie erg klein. Er moet altijd eerst aan maag- en/of darmaandoeningen gedacht worden. Pijn (hoofd-, spier-, gewrichtspijn) is niet suggestief voor een allergie.  


    Soorten

  • Symptomen

    Type IV allergieën worden gekenmerkt door een trager optreden van symptomen bij blootstelling aan het verantwoordelijke allergeen. Na uren (veelal dagen) treden daarbij meestal min of meer jeukende huidsymptomen op. Vaak gaat het om een aanslepend contacteczeem of een 'maculopapuleus exantheem'. Dit zijn jeukende licht verheven vlekken, die hardnekkig aanwezig blijven en dus niet snel voorbijgaan (niet vluchtig) zoals galbulten.   


    Soorten

    Voorbeelden van type IV allergieën zijn:

    • contactallergieën (vb. niet-edele metalen, cosmetica, latex hulpstoffen): hiervoor verwijzen we u graag door naar de afdeling dermatologie. 
    • sommige geneesmiddelenallergieën

Behandeling

Een allergiebehandeling is individueel en moet met de arts besproken worden. Toch kunnen we 3 grote pijlers in allergiebehandeling onderscheiden:

  • De eerste stap van een correcte behandeling is het vermijden van verdere blootstelling waar mogelijk. Bij geneesmiddelenallergie krijg je van de arts een allergiekaart. Deze vermeldt enerzijds de producten die je niet meer mag krijgen en anderzijds ook de veilige alternatieven voor de toekomst. Deze allergiekaart moet je steeds bij je hebben en kan gebruikt worden om al jouw zorgenverstrekkers (artsen, tandarts, verpleging, apotheker…) te waarschuwen.

  • Als vermijden niet kan of niet volstaat, wordt meestal met medicatie gestart die de symptomen moet controleren. Dit is een individuele aanpak met antihistaminica, neusverstuivers, puffers en lokale lotions, crèmes of zalven. Bij sommige patiënten met ernstige symptomen schrijft de arts een zelfinspuitbaar adrenaline preparaat voor zoals Epipen® of Jext®. 

  • Naast symptoom-controlerende medicatie, kunnen sommige patiënten ook een beroep doen op immunotherapie. Immunotherapie (ook wel desensibilisatie of hyposensibilisatie genoemd) is de enige behandeling die een effect kan hebben op de allergie zelf. Er is een groot verschil tussen immunotherapie voor gif van wespen en bijen enerzijds en immunotherapie voor inhalatieallergenen anderzijds. Ook voor geneesmiddelen is desensibilisatie mogelijk.

    Immunotherapie wespen- en bijengif

    Bij alle patiënten die met een ernstige allergische reactie op een steek van een wesp of bij hebben gereageerd, moet nagekeken worden zij in aanmerking komen voor immunotherapie. Allergie ten opzichte van deze giffen kan levensbedreigend zijn. Immunotherapie vormt hier de enige efficiënte en potentieel levensreddende behandeling. Het is een medische fout om geen immunotherapie met gif op te starten, wanneer dat aangewezen is. De behandeling is geregistreerd en terugbetaald.


    Immunotherapie inhalatieallergenen

    Immunotherapie ten opzichte van inhalatieallergenen, zoals boompollen, graspollen en huisstofmijt is mogelijk en wordt op individuele basis beslist. Niet elke patiënt komt in aanmerking of heeft deze behandeling nodig. Vandaag is deze behandeling beschikbaar als onderhuidse inspuitingen of druppels/tabletten die onder de tong worden aangebracht. De meeste preparaten zijn (nog) niet geregistreerd en geen enkel preparaat wordt vandaag terugbetaald. Wij passen geen immunotherapie toe voor dierlijke epithelen (hond, kat, paard) of schimmels.  


    Immunotherapie voedselallergenen 

    Immunotherapie ten opzichte van voedselallergenen vormt vandaag het onderwerp van diepgaand onderzoek maar is (nog) niet beschikbaar.


    Desensibilisatie voor geneesmiddelen

    Als er geen andere alternatieven zijn, kunnen we bij patiënten die overgevoelig zij aan een medicijn desensibilisatie overwegen. Dit wordt op individuele basis beslist.       

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Artsen

Arts-specialisten in opleiding

Verantwoordelijken

Administratieve medewerkers

Verpleegkundigen

Paramedici

Uitgelichte items en wetenschappelijk onderzoek

Uitgelichte items
  • WAO Center of Excellence

    De dienst immunologie, allergologie en reumatologie van het UZA en de Universiteit Antwerpen, en satelliet-polikliniek van het AZ Jan Palfijn Gent, is door de World Allergy Organization (WAO) erkend als Center of Excellence. De erkenning bekroont de gespecialiseerde en multidisciplinaire zorg, jarenlange klinische en wetenschappelijke expertise en prominente rol op vlak van onderwijs die prof. dr. Didier Ebo, prof. dr. Vito Sabato en hun team hebben uitgebouwd.
  • Penicillineallergie

    Binnen het FWO-TBM onderzoek 'Diagnosing drug allergy: the T is the key' wil het team een nieuwe diagnostische test valideren om een penicillineallergie snel en accuraat vast te stellen. Zo’n 10 tot 15% van de mensen denkt dat hij of zij allergisch is voor penicilline, maar slecht ongeveer 1 % is het echt. Deze systematische overschatting zorgt ervoor dat velen niet de antibiotica krijgen die voor hen het best werkt. Het FWO-TBM onderzoek moet er mede toe leiden deze foute diagnoses te ontkrachten zodat de patiënt altijd de optimale antibioticabehandeling kan krijgen.
  • Perioperatieve overgevoeligheid

    In een recente artikel (ENG) bieden allergie-specialisten van UZA, UAntwerpen, AZ Jan Palfijn Gent en de University of Milan een overzicht van de belangrijke realisaties en baanbrekende bevindingen in 25 jaar onderzoek naar de mechanismen, diagnose en behandeling van perioperatieve overgevoeligheid. Bij perioperatieve overgevoeligheid reageert het lichaam allergisch op één van de stoffen die voor de (lokale of algemene) verdoving werden toegediend.
  • Gids voor goede huidfoto's

    Vragen we je om enkele foto's te nemen van een huidreactie op een allergie? hier kan je enkele tips terugvinden voor goede, bruikbare huidfoto's te nemen.

Betrokken diensten en expertisecentra

  • ARCUZA (AllergieReferentieCentrum) van het UZA is een gespecialiseerd centrum voor de multidisciplinaire aanpak van allergieën.
  • Kinderallergologie is gespecialiseerd in complexe allergieën voor voeding, geneesmiddelen, latex en gif van bijen, wespen en hommels.
  • Op de afdeling immunologie kan je terecht voor de diagnose en behandeling van ziekten van het afweersysteem.